Betoverend Kerstdiner in de Marekerk!

Op donderdag 14 december gingen de deuren van de Marekerk weer open voor het jaarlijkse Kerstdiner voor dak- en thuislozen uit de Leidse regio. Na vele maanden aan voorbereiding door de vijfde-klassers van het Stedelijk Gymnasium, onder begeleiding van M25 Leiden, kijken we terug op een gezellige avond met 192 bezoekers! Lees hier hun verslag:

Voorafgaand aan het kerstdiner was er veel werk aan de winkel: vanuit het Stedelijk Gymnasium hebben 8 leerlingen zich volop ingezet om dit te organiseren.  Van het aanschrijven van fondsen tot het plaatsen van bestellingen voor de maaltijd en van het samenstellen van de goedgevulde kerstpakketten tot het verzorgen van de inzamelingsacties door de kerken en particulieren.

Op de dag zelf

In samenwerking met Stichting De Binnenvest kon met hun bestelbusje de grote stapel ingezamelde verzorgingsproducten en kledingstukken opgehaald worden om die vervolgens in de Marekerk uit te stallen op lange tafels. Leerlingen mochten de kerstboom optuigen en de kerkzaal maakte plaats voor wit gedekte tafels met kerstversiering. Leerlingen liepen herkenbaar rond in hun felgele t-shirts van M25 Leiden. Alles werd met enthousiasme en een glimlach verzorgd.

Vanaf 17.15 uur waren de beveiligers en de EHBO-ers aanwezig. Vanaf dat moment kwamen de bezoekers binnen. Voor die tijd stond er al een indrukwekkende rij wachtenden op het kerkplein. Alle mensen, van bekenden uit De Bakkerij tot nieuwkomers en arbeidsmigranten, keken erg uit naar het samenzijn. "‘Ik ben me bewuster geworden van het feit dat andere mensen dit echt als een hoogtepuntje kunnen zien’,  aldus een leerling. 

Vrolijke kerstliedjes 

Eenmaal binnen was er een gezellige sfeer, waar mensen samen genoten van vrolijke kerstliedjes van het daklozenkoor ‘De Straatklinkers’ uit Amsterdam. Het welkomstwoord werd gehouden door straatpastor Femke Post en daarop volgde een inspirerende speech van de leerlingen van M25 Leiden, er werd het kerstevangelie voorgelezen en een gebed door predikant Ton Jacobs.

Vervolgens bedienden de M25-ers iedereen aan tafel en de vele toegewijde vrijwilligers van de Marekerk en De Bakkerij hielpen met het opscheppen van de Chinese maaltijd van Woo-Ping. 

              

Geschenk uit de hemel 

“Dit samenzijn is echt een geschenk uit de hemel”, kondigde een bezoeker aan die in deze donkere dagen wat meer eenzaamheid voelt en stilstaat bij dierbaren die zij heeft verloren in het leven. “Het doet me goed om onder de mensen te zijn en te genieten van de maaltijd.”

De dankbaarheid was voelbaar, en het was ontroerend om te zien hoe mensen de deur uitgingen met een glimlach en een gevoel van waardering. Met een volle tas aan verzorgingsproducten en warme kledingstukken zoals sjaals, handschoenen, mutsen en een leuk kerstpakketje, konden mensen met een tevreden gevoel naar huis. 

Een van de leerlingen zegt: ‘een speciale vermelding gaat uit naar Anja Envaeva, die ons door het hele proces heeft begeleid. Zonder haar hulp zou dit prachtige kerstdiner niet mogelijk zijn geweest’. 

De leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Leiden kijken terug op een onvergetelijke ervaring, die ze in de toekomst graag opnieuw zouden willen beleven.
“Ik heb ingezien dat thuis- en daklozen ook echt heel erg aardig zijn en heb er meer begrip voor gekregen", aldus een leerling.
Zelfs waarnemend burgemeester Peter van der Velden en wethouder Julius Terpstra hielpen een handje mee met het serveren.

         

Anja aan de leerlingen: ‘het straalt duidelijk uit dat jullie dit alles met een grote glimlach en veel vreugde hebben gedaan. Geweldig werk!’

Met veel dank aan de fondsen die dit mogelijk hebben gemaakt.