Het ruime sop met M25

Ieder jaar organiseert M25 Leiden, een project van Diaconaal Centrum de Bakkerij, een boottocht voor dak -en thuislozen uit de regio. Dit jaar was het aan zeven leerlingen uit de vijfde klas van het Stedelijk Gymnasium om deze mooie dag te organiseren. Hierbij komt een hoop kijken; van het maken van een poster om aanmeldingen te trekken en het verzorgen van een financiële begroting, tot aan het bedienen van de gasten aan boord van de boot op de dag zelf.

Organisatie

Ter voorbereiding op de taken die wij kregen werd er vanuit de Bakkerij op 10 oktober 2023 een stadswandeling georganiseerd voor de leerlingen met twee ervaringsdeskundigen van de dak- en thuislozenzorg. Zij vertelden gedurende de middag op verschillende plekken in de stad hun eigen verhaal, en gaven veel informatie over de daklozen in Leiden die samenhing met deze locaties. Dit maakte bij ons veel indruk. Vanuit zo’n perspectief is het makkelijk om begrip te krijgen voor de situaties van deze mensen in de stad.

De echte aftrap van de organisatie vond plaats in de Bakkerij op 9 april. Hierbij werd door begeleider Tamara Breton onze taak duidelijk uitgelegd. Er is gelijk een teamverdeling gemaakt voor een paar belangrijke taken, zoals de poster en de begroting.

Op donderdag 25 april waren de voorlopige versies van de poster en begroting af en ingeleverd:

Er werd gerekend op zo’n 70 passagiers. Vooral de fondsaanvragen en het verzorgen van de lunch bij de rederij waren uitdagingen.

In tegenstelling tot vorige jaren hebben wij niet gekozen voor een uitgebreid thema, maar we hebben het simpel gehouden met ‘Oudhollands’, met name omdat eventuele versieringen een kostenpost zijn en meestal maar éénmalig worden gebruikt.

Boottocht

Om 11 uur vond op donderdag 6 juni de afvaart plaats, aan boord van de Triton. Dit verliep bijna precies zoals gepland. Zowel wij zelf als de passagiers waren enthousiast. We kregen van tevoren nog een korte uitleg van het personeel van de rederij, zij waren erg behulpzaam en uiteindelijk is de bediening aan boord zonder echte problemen verlopen.

Vanuit de haven in de binnenstad van Leiden voer de boot richting de Kagerplassen en terug. De hele tocht duurde zo’n drie uur. De leerlingen verzorgden grotendeels de bediening van de drankjes en lunch, in de overige tijd zijn we aangeschoven bij de passagiers.

Reflectie

Wij (De leerlingen) vonden het in het begin wel spannend of de mensen wel wilden praten met ons en of de hele “Experience” wel gezellig zouden vinden. Ik denk persoonlijk dat dat goed geslaagd is. Ik denk dat sommige van ons een beetje moeite hadden om met de dak/thuislozen te gaan spreken, maar dat is ook een leermoment voor ons natuurlijk. In onze ogen was dit een succes!

 

Famke, Christian, Milan, Zinedine, Jelle, Jonah en Wout