Zeilweken in de zomer

Een weekje genieten op het water

Het project ‘Zeilweken Wijde Aa’ wil kinderen en jongeren uit de regio Leiden, voor wie vakantie er financieel even niet in zt, een weekje erop uit bieden. Een paar dagen weg van huis, om te bouwen aan zelfkennis en zelfvertrouwen, om je zelfredzaamheid te vergroten, sociale vaardigheden te oefenen en nieuwe vriendschappen aan te gaan.

Voor kinderen en jongeren van 8 tot 17 jaar

Dit jaar biedt Stichting “de Wijde Aa” voor de zesde keer, in samenwerking met Diaconaal Centrum De Bakkerij en steun van het Kansfonds, in de zomervakantie ruimte aan 12 kinderen in de leeftijdsgroep van 8 tot 17 jaar om zich aan te sluiten bij een zestal zeilweken voor groepen van 20 a 30 kinderen.

Het zeilcentrum is gevestigd in de gemeente Roelofarendsveen en gehuisvest in een nog draaiende windmolen midden in een groene polder aan “de Wijde Aa”, een zijtak van de Braassem. Sinds de oprichting in 1958 maakt het centrum jonge mensen enthousiast voor de zeilsport.

Stichting “de Wijde Aa”

Het doel van de Stichting “de Wijde Aa” is het zonder winstoogmerk en op zuiver ideele basis bevorderen van de watersport in het algemeen en de zeilsport in het bijzonder. Dat kunnen ze doen dankzij de vrijwilliger inzet van jonge, enthousiaste studenten uit het hele land. Zij willen niets anders dan aan ieder kind een onvergetelijke zeilervaring meegeven.

Hoe ziet een zeilweek eruit

Een zeilweek op de Wijde Aa begint op zondagmiddag 16.00 uur en eindigt op zaterdagmiddag om 12.00 uur met de diploma-uitreiking. De kampen worden begeleid door getrainde vrijwilligers, veelal studenten. Voor alle kinderen is er een mentor aanwezig voor extra ondersteuning. Ieder kind heeft gedurende de week een vaste mentor van wie het kind dagelijks mentorles krijgt en bij wie het terecht kan met vragen.

Tijdens het zeilprogramma voor 11 jaar en ouder zit een kind dagelijks met een andere groep kinderen en een wisselende instructeur aan boord. Tussen 8 en 11 jaar kun je ook kiezen voor een optimist. Dan vaart de schipper met een motorboot om de kinderen heen en helpt waar nodig. Tijdens iedere zeilweek wordt er, afhankelijk van het weer, een dagtocht op de Braassem en de Kaag gemaakt.

Naast het zeilprogramma is het kampleven heel belangrijk. Er is ruimte voor grappen en grollen, oude en nieuwe liederen, samen eten, bonte avonden met meesterlijke acts, samen zwemmen, keten in de slaapzalen, corvee en lange avonden bij het kampvuur.

Alles speelt zich af rondom de molen, waar de kinderen even loskomen van hun eigen woonomgeving en bijvoorbeeld ook een week geen gebruik kunnen maken van digitale media.

De ideale zeilkamper .. 

•     is niet bang voor water en heeft minimaal zwemdiploma A in verband met de veiligheid

•     zal zich waarschijnlijk prettig voelen allen van huis

•     heeft voldoende beheersing van de Nederlandse taal

•     kan zich vinden in de kampregels en het programma

•     heeft bij voorkeur een ongevallen en aansprakelijkheidsverzekering (dit kan op verzoek van de kampweek ook collectief geregeld worden)

De weken zitten inmiddels vol, maar denkt u nu toch aan een kind wat het wel kan gebruiken, informeer dan even of het mogelijk is om op een reservelijst geplaatst te worden.

Week 1     9       t/m 15 juli                      11-  14 jaar                  2 kinderen
Week 2    16      t/m 22 juli                        8 - 12 jaar                  2 kinderen
Week 3    23      t/m 29 juli                       14- 17 jaar                  2 kinderen
Week 4    30 juli t/m  5 augustus              11 -14 jaar                  2 kinderen
Week 5      6      t/m 12 augustus             11 -14 jaar                  2 kinderen
Week 6    13      t/m 19 augustus               8- 11 jaar                  2 kinderen