Gelukkig weer een echt kerstdiner!

Wat was het kerstdiner in de marekerk een geweldige manier om gezamenlijk kerst te vieren met de mensen die hier misschien niet het geld voor hebben. Ik zag iedereen van het eten genieten, ik zag gezelligheid en ik voelde de kerstsfeer helemaal. Ik heb daarom de hele avond met een lach op mijn gezicht gewerkt. Floor, M25 Leiden

Spannend

Het was nog een beetje spannend, corona was niet helemaal weg…. maar na twee jaren van bakjes eten uitdelen buiten bij het Stadsbouwhuis en in de opvang (2020) en binnen in de Marekerk (2021), zat op woensdag 21 december 2022 de lekker warme Marekerk weer vol met 200 dak- en thuislozen.
Het kerstdiner kon gelukkig doorgaan!

Voor die tijd was er hard gewerkt: de jongeren van het diaconale jongerenproject M25Leiden/regio, dit jaar 7 leerlingen van het Stedelijk Gymnasium in de knalgele T-shirts, waren druk geweest met de voorbereidingen. Fondsen aanschrijven en plannen maken. Op de dag zelf de kerk versieren en alles klaar zetten voor het eten. Samen met vele vrijwilligers van het Straatpastoraat en de Marekerk.

Naar binnen

Om 17.15 uur gingen de deuren open. Een gestage stroom van bezoekers kwam binnen. Met een armzwaai of een luide groet, met een kerstmuts op, wat bedremmeld of uitbundig, op een scootmobiel of met een hond.…allemaal zochten ze een plekje aan een van de 13 feestelijk gedekte tafels. Het Amsterdamse koor De Straatklinkers installeerde zich op zijn vaste plek en begon kerstliedjes te zingen. Het eten, van restaurant Woo Ping, werd binnengebracht en een legertje ‘opscheppers’ stond klaar achter de bakken.

Vanaf de kansel heette straatpastor Femke Post de gasten welkom, waarna ze het kerstevangelie voorlas en dominee Ton Jacobs van de Marekerk het Onze Vader bad.

Oosterse gerechten

Zoals altijd werden de gasten aan tafel bediend: de vrijwilligers en de jongeren van M25 liepen in een lange rij langs de ploeg die de borden vol schepte met heerlijk oosterse gerechten. Het eten viel in de smaak, zodat voor velen een tweede bordje gehaald werd! Nadat ook de vrijwilligers gegeten hadden werd wat er over was in bakjes aan de gasten meegegeven voor thuis. Als toetje kreeg iedereen een zakje met een sinaasappel en wat lekkers mee naar huis.

Cadeautasjes, sjaals en shampoo

Aan het eind van de gezellige en geanimeerde maaltijd stond er cadeautasjes klaar, met voor de rokers een pakje shag en voor anderen een bon van een supermarkt. Er waren ook via Facebook ingezamelde warme sjaals en verzorgingsproducten, waarvoor leerlingen van het Leonardo College actie gevoerd hadden.

Met een ‘bedankt hoor, het was lekker’ of ‘tot volgend jaar’ gingen de gasten naar buiten, hopelijk een beetje warme kerst tegemoet.

De beveiligers en de EHBO-ers hadden de hele avond niets te doen…alleen twee honden wilden elkaar hard blaffend in de haren vliegen….

Straatpastor Femke Post en projectmedewerker Carijn Westeneng van M25 Leiden/regio waren blij dat het kerstdiner dit jaar weer in zijn traditionele vorm door was gegaan.

Het kerstdiner werd mede mogelijk gemaakt door het Eigenwijsfonds, Gemeente Leiden, Stichting Passiebloem, H.L. Druckerfonds, Fonds 1818, de Leidse Maatschappij van Weldadigheid en de hulp van M25Leiden/ regio en vele vrijwilligers.

Verslag: Henriëtte van den Broek

Foto's: Melle van der Wildt