Broodpenningen met oorkonde!

Ingrid neemt voor de Ekklesia Taalgroep de broodpenning in ontvangst van Marc Horst

Traditioneel worden tijdens de Nieuwjaarsontmoeting broodpenningen met oorkonde uitgereikt. De geschiedenis van broodpenningen gaat terug naar de tijd toen armen langskwamen voor turf en ruilden ze ook de broodpenning, die zij na afloop van de kerkdienst ontvingen in de Armenkerk aan de Lammermarkt, voor een versgebakken brood bij de Armenbakkerij aan de Oude Rijn. Nu worden deze penningen jaarlijks als een diaconaal blijk van waardering toegekend aan personen of organisaties die zich sociaal en diaconaal inzetten voor Leidenaren en op dit vlak iets bijzonders hebben gedaan.

Voor nieuwe Leidenaren

Dit jaar zijn tijdens de Nieuwjaarsontmoeting op vrijdag 20 januari de broodpenningen uitgereikt aan respectievelijk (de afgevaardigde van de) Ekklesia Taalgroep (taallessen aan o.a. Oekraïners), Tatiana Boiko (organisator van thema-avonden voor Oekraïners) en Anje Acohen (spontaan avondje gratis ‘dineren’ bij La Fresh voor Oekraïense vluchtelingen). Zij hebben zich allen sociaal dan wel diaconaal ingezet voor deze nieuwe Leidenaren.

Ekklesia Taalgroep

Toen in maart 2022 vele Oekraïners in de Leidse omgeving werden opgevangen, is de Taalgroep Ekklesia op de taalvraag van Oekraïners ingesprongen en heeft ze in korte tijd, met hulp van Incluzio, 18 taalvrijwilligers geworven en groepen opgezet. Eind april 2022 zijn ze gestart met 8 groepen voor zo'n 70 Oekraïners. Naast het geven van taallessen werd er ook voor gezorgd dat de meegekomen kinderen afleiding kregen, zodat de ouders zich beter op de taallessen konden richten. De Taalgroep is in 2015 ontstaan als antwoord op de wens van gevluchte Syriërs en Eritreeërs om Nederlands te leren.  Momenteel werkt de groep met zo'n 120 deelnemers en 50 vrijwilligers.

Tatiana Boiko

Tatiana heeft zich direct toen de eerste vluchtelingen naar Leiden kwamen, aangemeld als vrijwilligster. Zij staat mede aan de wieg van de woensdagavondbijeenkomsten op locatie Schipholweg. Deze avonden waren in eerste instantie bedoeld voor vluchtelingen die bij particulieren in huis wonen. Door de “Sociëteit” zoals de avond werd omgedoopt, op deze locatie te houden, werd het bereik veel groter. Tatiana was er elke week bij en verzon ook thema-avonden waarbij bijvoorbeeld een psycholoog werd uitgenodigd of iemand van Museum de Lakenhal kwam spreken. Tatiana begon zelfstandig met het organiseren van uitjes op de woensdagmiddagen zoals een rondvaart door de grachten van Leiden. Ook zet zij zich blijvend in voor Nederlandse taallessen via de Ekklesia Taalgroep en zorgde zij dat er ook Engelse lessen gegeven konden worden op de locaties. 

Tatiana Boiko

Anje Acohen

Anje Acohen van frietzaak la Fresh aan de Haarlemmerstraat heeft in het voorjaar van 2022 alle vluchtelingen uit Oekraïne van de Schipholweg, toen nog de enige opvanglocatie in Leiden, uitgenodigd voor een maaltijd in zijn frietzaak. Op 27 juli trokken 80 Oekraïners in stoet vanaf hun locatie naar de Haarlemmerstraat. Daar werden ze hartelijk ontvangen door het team van La Fresh met slush-ijs in de kleuren van de Oekraïense vlag en frites en snacks.

Hoezeer dit uitje werd gewaardeerd bleek wel uit de voorbereiding van de deelnemers. Iedereen had zich voor de gelegenheid speciaal mooi aangekleed. Dit bleek een gewoonte te zijn. In Oekraïne kleed je je altijd feestelijk als je uitgaat. En zo voelde het voor de mensen ook. Ze werden uitgenodigd en gingen dus echt even uit. Anjes motivatie voor dit aanbod was zuiver om iets te doen voor de Oekraïense vluchtelingen en publiciteit hierover heeft dan ook tot op heden volledig weten te mijden.

Anje Acohen

 

Foto's gemaakt door onze huisfotograaf: Melle van der Wildt