Kerstgevoel on-the-go

Foto's Leonie van der Helm

Woensdagavond 22 december verzamelden een 40-tal ongedocumenteerden zich bij De Bakkerij aan de Oude Rijn voor een takeaway-kerstdiner. Vanwege de coronamaatregelen kon ook dit jaar geen uitgebreid kerstdiner in de Marekerk plaatsvinden, maar werd een mooi alternatief geboden.

Zoals bij de kerststal kwamen de mensen één voor één binnen om te kijken waar de drukte allemaal om te doen was. Eenmaal binnen troffen ze een heerlijke maaltijd aan. Chinees van Woo-Ping met de keuze uit bami of nasi en een toetje dat bestond uit een trio van een mini tompouce, een cakeje en een brownie. Ook ontvingen zij een goodiebag met fietslampjes en een cadeaukaart. Vrijwilligers van organisaties die betrokken zijn bij COOL, het Comité Opvang Ongedocumenteerden Leiden, verwelkomden de gasten en deelden alles uit met een glimlach en een korte kerstgroet. 

Hoewel het niet het kerstdiner kon zijn wat we zo graag hadden willen neerzetten, was het kerstgevoel aanwezig in de kleine dingen: de blije gezichten van mensen, de dankbaarheid en het menselijk contact. Het was wat Licht in de duisternis van een onzekere tijd en hoop voor wat komen gaat, maar waar wij nog geen weet van hebben.

Sarah Falke
stagiaire Diaconaal Centrum De Bakkerij