Kerst kwam naar ze toe

Foto's Carijn Westeneng en Melle van der Wildt

Met bolderkarren vol kerstpakketjes en kerstmutsen op liepen de jongeren van M25 Leiden woensdagavond 16 december door de stad. Nu vanwege de coronamaatregelen het jaarlijkse kerstdiner in de Marekerk voor dak- en thuislozen niet door kon gaan was het zoeken naar een alternatief die zelfs met de strengste maatregelen door zou kunnen gaan. En dat is gelukt! Want juist deze doelgroep heeft het zo nodig om te weten dat er naar hen wordt omgekeken en aan hen wordt gedacht.

Kerstpakketjes en chinees 

Voorafgaand aan deze avond zijn de jongeren druk bezig geweest met fondsen aanschrijven, bedenken wat er in de kerstpakketjes moest komen en de kerstpakketjes vullen. Dankzij een oproepje op Facebook zijn er ruim 200 mondkapjes ingezameld voor in het kerstpakketje. Om de avond een beetje te laten lijken op het traditionele kerstdiner heeft Chinees restaurant Woo Ping zich bekommert over de maaltijden. Ze hebben ervoor gezorgd dat op verschillende tijden en op verschillende locaties iedereen een heerlijke Chinese maaltijd had. 

Naar de opvanglocaties

Het uitdelen was voor de jongeren indrukwekkend. Ze kwamen binnen bij opvanglocaties waar ze gewoonlijk niet binnenkomen en bij mensen die ze normaal gesproken niet snel tegenkomen. Dat roept ook weer veel vragen op want hoe kom je hier nou terecht en hoe worden deze mensen geholpen? Gelukkig was straatpastor Femke Post mee om al hun vragen te beantwoorden.

Terugkijkend kunnen we zeggen dat het een mooi alternatief was voor het gebruikelijke kerstdiner. Toch hopen we voor volgend jaar weer op gezellig volle tafels in een versierde Marekerk!