Een licht chaotische ontmoeting in de kerk

Foto's Melle van der Wildt

Zo typeerde een vrijwilliger van de Marekerk de sfeer tijdens de Ontmoetingsmaaltijd op 25 juni 2019. Aangespoord door de betoverende klanken van zangeres Linda Tulen op het plein, wisten zo’n 270 gasten hun weg te vinden van de tropische hitte buiten, naar de koelte van de kerk.

De maaltijd was bedoeld om onze verschillen te vieren en bruggen te slaan tussen culturen: met hoofddoek, sproeten, een donker bruine huid, dakloos, kunstenaar, Leidse Rrrrr, kerkelijk, zichtbare of onzichtbare beperking - allen Mens en met elkaar het bonte mozaïek van Leiden.  

Dan is ieder anders en ieder de ander

 Na het “opwarmertje” van de Stadsdichter Marianne van Velzen met een inspirerend interactief en op maat geschreven gedicht, zat de sfeer er meteen goed in. Rond de kleurrijk gedekte tafels kwamen levendige gesprekken op gang, af en toe onderbroken door muzikale klanken uit uiteenlopende culturen.Enkele danspasjes konden ook niet ontbreken. Mobiel Theater Geurend Hooi had de grootste moeite om de enthousiast keuvelende menigte te overstemmen. Voor wie nog wat verlegen naast zijn tafelgenoot zat, waren startersvragen beschikbaar om het ijs te breken. 

Reis-om-de-wereld-buffet

 De 19 leerlingen van de Internationale Schakelklas, Syrische en Eritrese jongeren die in twee jaar worden klaargestoomd om door de stromen naar Nederlands (voortgezet) onderwijs, liepen de hele week maatschappelijk stage bij M25 Leiden, het jongerenproject van Diaconaal Centrum De Bakkerij. Het faciliteren van de Ontmoetingsmaaltijd was één van de activiteiten waar zij letterlijk de handen uit te mouwen moesten steken om zich belangeloos in te zetten voor (kwetsbare) anderen. Een pittige klus, want naast het leegruimen van de kerk, klaarzetten en dekken van alle tafels en het ophangen van de lampionnen, hielpen zij ook bij uitserveren van het reis-om-de-wereld-buffet: 13 gerechten uit maar liefst negen verschillende landen.De pannen en dienbladen gingen schoon op. En natuurlijk moest na afloop alles weer keurig opgeruimd worden. Hun noeste arbeid werd beloond met veel dankbaarheid van de aanwezige gasten… en een koud ijsje.  

Het smaakt naar meer

 We kijken terug op een ontspannen avond, met een rijkdom aan geuren, kleuren en smaken. Als het aan een van de gasten ligt, wordt dit een maandelijkse ontmoeting! 

Zonder de financiële bijdragen van Fonds 1818, Gemeente Leiden, het Druckerfonds, Dioraphte en WOZ-fonds was deze Ontmoetingsmaaltijd niet mogelijk geweest. Waarvoor onze hartelijke dank!