M25 Leiden presenteert Jaarverslag 2018

Eind januari presenteerde M25 Leiden Regio haar Jaarverslag 2018. Afgelopen jaar zag je jongeren van M25 Leiden echt overal: bij het Ronald McDonaldhuis, de Speelgoedbank, de Joodse Synagoge, op de Kagerplassen, bij NEMO in Amsterdam, in het Inloophuis Psychiatrie, bij ouderen in Lorentzhof, met dakloze dames tijdens een Beautydag in De Bakkerij, met ouderen bij Museum Louwman in Den Haag, bij de barbeque voor dak- en thuislozen op het terrein van de maatschappelijke opvang bij de Nieuwe Energie en tijdens een sportdag op de Leo Kannerschool in Oegstgeest. Er is gekookt, gesport, gerapt, muziek gemaakt, schoon gemaakt, gespit en geschoffeld, gesjouwd met tafels en stoelen, kleding gesorteerd, eten uitgedeeld, geld ingezameld, gepraat, gediscussieerd, gelachen en gehuild.
Maar belangrijker nog dan dat: er zijn grenzen verlegd. Er zijn werelden ontdekt van mensen die door ziekte, ouderdom, verslaving, foute keuzes, oorlogstrauma's,  een verstandelijke beperking of gewoonweg domme pech de boot dreigen te missen in onze samenleving.Er zijn ogen open gegaan, verhalen gedeeld en ervaringen opgedaan die veel jongeren niet snel zullen vergeten. En laat dat nu juist datgene zijn waar het ons met M25 om begonnen is...      

Het afgelopen jaar hebben 401 jongeren zich diaconaal ingezet tijdens activiteiten van M25 Leiden Regio. De contacten met scholen en organisaties die er al lagen hebben we vast kunnen houden of nieuw leven in kunnen blazen. Daarnaast zijn er een aantal nieuwe contacten bij gekomen. 

Nieuw in 2018

Nieuw dit afgelopen jaar was bijvoorbeeld de samenwerking met de Internationale Schakelklas. De Internationale Schakelklas is onderdeel van de Leonardo Da Vinci Scholengemeenschap en geeft onderwijs aan jongeren tussen de 12 en 18 die nog maar kort in Nederland wonen en het Nederlands nog niet goed genoeg beheersen om mee te draaien in het reguliere onderwijs. Bij de Internationale Schakelklas worden de jongeren klaargestoomd om door te stromen naar het reguliere onderwijs. Twee groepen hebben zich dit jaar ingezet bij M25 Leiden.
Onder de noemer ‘Samen leven, samen eten’ was er dit jaar ook de eerste Ontmoetingsmaaltijd. Een maaltijd voor oud- en nieuwkomers in Leiden. Door verschillende mensen waren heerlijke gerechten gemaakt wat zorgde voor een kleurrijk buffet.  
Daarnaast zijn er nieuwe contacten gelegd bij het Zelfregiecentrum van Leiden en de Leo Kanner School in Oegstgeest waar we inmiddels al diverse activiteiten hebben georganiseerd. Afgelopen jaar hebben we de NGK in Oegstgeest kunnen ondersteunen bij de organisatie van de Nacht zonder Dak. Vijtien jongeren van TIC (Teenagers in Christ) hebben van 14 op 15 april voor één nacht in een zelfgemaakt dorp geslapen en geld opgehaald voor straatjongeren in India, Bolivia en Kenia. 

Plannen voor 2019

Voor komend jaar liggen er ook weer nieuwe plannen klaar. Zo is in het afgelopen jaar het contact met het Bonaventura College weer nieuw leveningeblazen waardoor we nu op 11 februari met jongeren uit 6VWO bij het Inloophuis Psychiatrie gaan koken en mee-eten.
Inmiddels is de Beautydag voor dak- en thuisloze vrouwen een mooie traditie geworden binnen de activiteiten van M25. Komend jaar willen we in samenwerking met de straatpastor Femke Post gaan kijken of we iets soortgelijks kunnen organiseren voor de dak- en thuisloze mannen.
De contacten met Stichting De Vrolijkheid in Katwijk zijn ook weer aangehaald. In 2019 willen we met hen en jongeren van het Stedelijk Gymnasium graag een leuke activiteit in de meivakantie organiseren voor de kinderen in de gezinsopvang locatie. 

BijlageGrootte
PDF-pictogram m25_leiden_jaarverslag_2018-web.pdf4.33 MB