De Bakkerij Next Generation: De Wisseling

Foto's Henriëtte van den Broek en Melle van der Wildt

Vrijdagmiddag 31 augustus 2018 was het zover: het afscheid van Jacqueline Schoonwater en de begroeting van Tamara Breton als haar opvolgster. Omdat Jacqueline geen receptie wilde was er een high tea georganiseerd met de mensen waarmee ze in het verleden of tot voor kort nauw samenwerkte of contact had. En natuurlijk was haar familie erbij.

Om 15.00 uur stond de thee klaar met heerlijke zoete en hartige hapjes van à la inge. Rond 16.00 uur vond De Wisseling plaats tussen Jacqueline en Tamara.
Van Peterhans van den Broek, voorzitter van de Protestantse Diaconie van Leiden, kregen ze een dichte paraplu in handen, geïnspireerd op de uitnodiging. Daarop stijgt bovenaan een figuurtje, Jacqueline? bevrijd op vanuit het logo van De Bakkerij, naar de ‘hemel van het pensioen’ of…dreigt ze in het zwart gat te vallen? Het andere figuurtje, onder een paraplu, zou Tamara kunnen zijn, die als de next generation, als Mary Poppins, naar boven vliegt, het logo van De Bakkerij in!

Na deze uitleg van Peterhans werden de paraplu’s gewisseld en opgestoken: Tamara een paraplu met kleurige stroken met werk-gerelateerde woorden; Jacqueline een met woorden betrekking hebbend op haar pensioen en alles wat ze in haar vrije tijd kan gaan doen! Het was een vrolijk gezicht, die twee dames, tussen de wiebelende stroken onder de parapluutjes! Er volgde een luid applaus en een toast met een glaasje prosecco.

Daarna mocht Jacqueline uit een Roemeense kan (alweer) een parapluutje trekken, met daaraan (alweer) een strookje, met daarop het bedrag van haar cadeau. Zoals bekend vroeg zij geld voor de projecten in Roemenië. Tot haar grote verbazing en ontroering was er tot op dit moment maar liefst 8770,- euro ingezameld! Een geweldig bedrag, waar heel veel mensen aan bijgedragen hebben, waarvoor heel veel dank!

Peterhans bood haar ook het dikke herinneringsboek aan, vol met A-viertjes met foto’s, anekdotes, prachtige herinneringen en goede wensen. Ook iedereen die daarvoor aan de slag is gegaan en wat ingeleverd heeft heel hartelijk bedankt!
De opvolgster van Jacqueline, Tamara Breton, is geen onbekende in De Bakkerij. Twintig jaar geleden werkte zij er een tijdje voor STUV en in 2012 kwam ze terug als projectmedewerker bij de Diaconie Franstalige Afrikanen en daarna bij M25 Leiden regio, welk project nu overgenomen is door Carijn Westeneng. Sinds februari van dit jaar is Tamara projectmedewerker Individuele Hulp en neemt ze nu ook de ondersteunende taken van Jacqueline over. Om haar welkom te heten in deze nieuwe functie kreeg Tamara een mooie bos bloemen.

Hoewel Jacqueline gezegd had beslist niet van toespraken te houden, moest er toch een uitzondering gemaakt worden voor Marleen Damen, wethouder Gezondheid, Jeugdzorg en Welzijn van de Gemeente Leiden. Zij vertelde uitgebreid over de vele activiteiten van Jacqueline voor Diaconie, Roemenië en stad in de afgelopen dertig jaar: teveel om hier op te noemen. Als dank voor al het werk voor de stad spelde zij Jacqueline de Gouden Speld van de Gemeente Leiden op! Voor Jacqueline een ontroerend moment! Er volgde weer een groot applaus en een bedankje van Jacqueline. Wat haar betreft had haar afscheid niet beter gekund!

En toen was de bar open en hadden de vele bekenden de gelegenheid om na te praten, afscheid te nemen van Jacqueline Schoonwater en (hernieuwd) kennis te maken met Tamara Breton.

Henriëtte van den Broek