Wat u kunt doen voor vluchtelingen

Steeds meer mensen geven te kennen dat zij iets willen doen voor vluchtelingen. Mensen melden zich spontaan aan bij organisaties, stellen ruimte in hun huis beschikbaar, zamelen spullen in of reizen zelfs af naar plaatsen waar op dit moment de hulpverlening op alle mogelijke manieren nog tekort schiet. Wat is wijsheid?

Handige adviezen

Hoe kun je op dit moment de hulpverlening aan vluchtelingen op een goede manier ondersteunen, zonder jezelf, reeds actieve hulpverlenende organisaties of in de nabije toekomst wellicht ook de mensen zelf, die je zo graag wilt helpen, onnodig in de problemen te brengen? Vluchtelingenwerk ZHN en Vluchtelingenwerk Nederland geven handige adviezen op hun website.  

Kerk in Actie

De Protestantse Kerk in Actie heeft de week van 27 september t/m 4 oktober 2015 uitgeroepen tot Actieweek voor Vluchtelingen. Op de website laat de organisatie zien welke bijdrage zij met de steun van partners doet in Europa, Syrië en Irak en in ons land. Er is een mogelijkheid om financieel bij te dragen om vluchtelingen concreet te ondersteunen met een babypakket, voedselpakketten of een tent tijdens hun barre tocht naar veiliger oorden. 
Op een speciale webpagina worden voorbeelden gegeven waarop lokale gemeenten zich op dit moment committeren aan en inzetten voor de opvang van vluchtelingen in hun regio.

En wat doet De Bakkerij eigenlijk?

Je zou het bijna vergeten, maar er verblijven op dit moment, ook los van de recente toestroom naar ons land, al een groot aantal vluchtelingen in onze regio die nog dagelijks met de meest uiteenlopende hulpvragen aankloppen bij De Bakkerij. Opvang en begeleiding van vluchtelingen is nu eenmaal vaak een kwestie van lange adem en blijvende aandacht.
En hoe goed instellingen en organisaties soms ook hun best doen, er zijn altijd weer mensen die tussen wal en schip dreigen te vallen en in problemen komen. De Bakkerij blijft een centrum dat voor deze groep hulp probeert te bieden, waar op dat moment blijkbaar geen helper meer voorhanden is.

Sinds 30 oktober hebben 250 vluchtelingen in Leiden noodopvang gekregen in het gebouw aan de Wassenaarseweg 56-58 te Leiden. Daarmee geeft de gemeente Leiden invulling aan haar belofte dat zij extra inspanningen zal doen om de druk op bestaande asielzoekerscentra te verminderen.

Rond de noodopvang zijn in de De Bakkerij in de afgelopen periode een aantal spontane initiatieven ontstaan, die we de naam "INTUSSEN - rondom de noodopvang" hebben meegegeven.
 
Voor meer informatie voor activiteiten rond de noodopvang kunt u terecht op een speciale informatiepagina van de gemeente Leiden.

Zoals een Stad van Vluchtelingen betaamt

Wij vertrouwen er op dat de gemeente Leiden in overleg met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en Vluchtelingenwerk ZHN haar verantwoordelijkheid zal blijven nemen om als “Stad van Vluchtelingen” een ruime bijdrage te leveren aan de opvang van asielzoekers in onze regio. Het spreekt vanzelf dat we de verdere ontwikkelingen op de voet zullen volgen.