Een kleurrijk palet van de diaconie

Zondagmiddag 15 november j.l. zette Diaconaal Centrum De Bakkerij haar deuren open voor een Diaconale Impulsbijeenkomst onder het motto “Jij zult mij een zorg zijn”. Ondanks het wat regenachtige en winderige najaarsweer kwamen toch ruim zestig mensen op de bijeenkomst af.

Een kleurrijk palet

De Goemoers vertelden honderduit over hun werk door de eeuwen heen en de handige samenwerking met de Stichting Babyspullen.nl.
De Mobiele Theebrigade schonk een vers bakje thee en gaf een inkijkje in de wijze waarop zij oudere mensen via een simpele theevisite weer met elkaar in contact brengen.
De jongeren van M25 Leiden lieten zien hoe zij de Werken van Barmhartigheid in praktijk brengen terwijl ze kerstkaarten maakten voor de Kerstpakketjes voor dak- en thuislozen van de straatpastor en gezonde bananenpannenkoekjes, broccolisoep en tonijn met groetenwraps maakten op aanwijzingen van begeleiders het project Op de Kook toe.

Medewerkers van Vluchtelingenwerk ZHN informeerden belangstellenden vanuit eigen ervaring over de begeleiding die zij bieden aan mensen die in ons land hun toevlucht zoeken en over de mogelijkheden die er op dit moment zijn om vluchtelingen te ondersteunen.
En tenslotte werd er ook een beeld geschetst van het werk van De Bakkerij rond de persoonlijke hulp aan mensen die in problemen dreigen te raken, de steun aan opkomende organisaties en lokale activiteiten, de samenwerking met talloze partnerorganisaties en de onvervangbare inzet van tientallen vrijwilligers.

Informatie, gezellig, lekker en leerzaam

Het was een programma om te proeven aan diaconie, ideeën op te doen voor persoonlijke inzet en inspiratie en creatieve mogelijkheden te ontdekken om de diaconie vorm te geven in de eigen wijkgemeente of parochiekern. Een kleurrijk palet van mogelijkheden om geloof eigentijds te vertalen in concrete daden van medemenselijkheid en zorg voor de naaste.
Vandaar dat alle bezoekers ook een kleurrijke Diaconale Waaier kregen met diverse bouwsteentjes en suggesties om diaconie op een eenvoudige wijze te vertalen in ieders eigen omgeving. Het was, zo bleek uit diverse reacties, informatief, gezellig, lekker en leerzaam tegelijk.