M25 MaS-Projectdag: Vluchteling, welkom?

Groepsfoto binnenplaats Kinderrechtenhuis

Op vrijdag 7 november 2014 organiseerde M25 Leiden Regio een projectdag voor 78 leerlingen van het Rijnlands Lyceum in Oegstgeest rond het thema: Vluchteling, welkom? 

Een afwisselend programma

De dag begon met de film '14 kilometros' in het Kinderrechtenhuis aan de Hooglandse kerkgracht, waarna de groep in het Stadhuis hoorde hoe Leiden omgaat met vluchtelingen in de stad en er lunchten. De leerlingen kregen iets te horen over verschillende hulpverlenende instanties o.a. voor vluchtelingen, waaronder De Bakkerij, Jobgroups, Vluchtelingenwerk, de Diaconie Franstalige Afrikanen, de Fabel van de Illegaal en Gezondheidszorg Illegalen Leiden. Ook namen ze deel aan een kinderrechtentribunaal in het Kinderrechtenhuis. In het opvanghuis van de Diaconie Franstalige Afrikanen, Makaazi ya Imani, ontmoetten ze de vreemdeling.

Inzicht en antwoord op vragen

Zo kregen de leerlingen gedurende de dag inzicht in de oorzaken die vluchtelingen vaak dwingen hun land te verlaten, de moeilijkheden en ontberingen die zij onderweg ervaren en de wijze waarop zij in ons land, en met name in de regio Leiden, worden ontvangen.

  Aan het eind van de geslaagde dag konden ze zelf antwoord geven op vragen als:
 Zijn vluchtelingen welkom in Nederland en met name in de regio Leiden?
 Vóélen vluchtelingen zich ook welkom in de regio Leiden?
 En welke mensen zetten zich daar voor in?