Een bonte mozaïek in de Marekerk!

De Ontmoetingsmaaltijd, met dit jaar als thema Ontdekken en Verbinden, is een jaarlijks terugkerend evenement in aanloop naar het Diaconaal Weekend en vond afgelopen woensdagavond 8 november plaats in de Marekerk.

Een bonte mengeling van gasten schoof vanaf 17.00 uur in de Marekerk aan. Niet alleen een smeltkroes van culturen, maar ook van rangen en standen. Van de burgemeester tot aan de ongeschoolde dakloze migrant. En uiteraard iedereen welkom, zonder uitzondering. Want bij De Bakkerij is de herberg nooit vol.

     

We vierden de maaltijd samen om De Ander te ontdekken en te verbinden want Leiden scoort landelijk gemeten laag op de ladder van sociale cohesie. Leiden staat als zes na laatste op de ranglijst van 342!  Samen eten verlaagt drempels en zet aan tot gesprek, neemt de verschillen niet weg, maar zorgt wel voor meer begrip en elkaar zien als mens. En ja, er was ook een wijzende vinger naar de gemeente, want Leiden als stad van Compassie? Waar is zij als De Bakkerij aanklopt voor (tijdelijke) noodopvang voor mensen zonder papieren die op straat dreigen te belanden in aanloop naar de winter? 

Delicatesse!

De Marekerk werd met vele handen van vrijwilligers en M-25ers in no time omgetoverd tot een restaurant. Er werd met elkaar genoten van het reis-om-de-wereld buffet klaargemaakt door Roos Tulen en haar team. Een van de gasten noemde de maaltijd ‘een delicatesse’!

Hiervoor complimenten aan Roos Tulen en haar team voor deze lekkernijen inclusief voor- en nagerecht. De op 14 juli jl. door een tragisch incident ons ontvallen Krijn Schoonderwoerd werd in het bijzonder herdacht door zijn favoriete toetje (kaas!) te serveren en werd zijn favoriete nummer ten gehore te gebracht: Turn! Turn! Turn! van The Byrds geïnspireerd op Prediker 3:1-8.

 

Alles heeft zijn tijd .. 

Immers alles heeft zijn tijd: een tijd om te rouwen, te vieren, te eten, lief te hebben … er is altijd een tijd voor iets. En, zo vinden wij bij De Bakkerij, is er, moet er, altijd (een) tijd zijn om om te zien naar De Ander, Pieter, Mustafa, Regina, Ali, Tatiana of Beppie. Ongeacht geloof, levensovertuiging, politieke kleur, ras, rijk of arm, met of zonder papieren … 
 

De Ontmoetingsmaaltijd heeft ons ook dit jaar weer uitgenodigd met elkaar het leven en het samen-leven te vieren en te delen. Zonder de financiële bijdragen van Fonds 1818, Gemeente Leiden en het Druckerfonds was deze Ontmoetingsmaaltijd niet mogelijk geweest. Waarvoor onze hartelijke dank!