Schoonmaakactie opvanghuizen

“De voorjaarsschoonmaak of grote schoonmaak werd aan het einde van de winterperiode uitgevoerd en is in Nederland in onbruik geraakt. Op het moment dat de eerste zonnestralen in het huis kwamen en men daardoor kleine stofdeeltjes zag opwaaien, was het juiste moment aangebroken om het hele huis eens goed schoon te maken. Systematisch - kamer voor kamer - ging men te werk. Geen kamer bleef gespaard. (…) Een voorjaarsschoonmaak nam meestal meerdere dagen in beslag en was zeer zwaar werk”, aldus Wikipedia. En zo gebeurde het ook in onze opvanghuizen! Terwijl de krokussen en narcissen bijna waren uitgebloeid, de voorjaarszon nog wat timide haar eerste stralen op ons liet schijnen en de zomertijd was ingegaan, stroopte menig vrijwilliger en betaalde kracht de mouwen op. Van boven tot onder werd de noodopvang onder handen genomen, de ijzerboer werd ingeseind, grof vuil afgevoerd, overtollige huisraad weggedaan en er werd heel grondig schoongemaakt. Het resultaat mag er zijn van al het harde werken zoals u op bijgaande foto’s kunt zien.


Opvanghuizen klaar voor nieuwe bewoners uit Ter Apel

De opvanghuizen zijn nu nagenoeg klaar om nieuwe bewoners te ontvangen. Zo vlak voor Pasen, waar christenen uitzien naar een nieuw begin, is dat een geruststellende gedachte. Deze keer legt ons diaconaal centrum de focus op een andere doelgroep, namelijk mensen die zich in Ter Apel hebben gemeld bij het Asielzoekerscentrum, maar daar geen Rijksopvang kunnen krijgen vanwege een voortdurend en zeer schrijnend beddentekort. In het voorjaar deed staatssecretaris van der Burg via INLIA (Internationaal Netwerk van Lokale Initiatieven met Asielzoekers) een officieel beroep op de kerken om het Rijk te helpen om niet nog verder onder de humanitaire ondergrens te zakken en huisvestingsplekken te realiseren voor de asielzoekers waarvoor geen onderdak beschikbaar was. De Bakkerij ziet het als haar diaconale plicht om gehoor te geven aan deze oproep, ruimte te maken, harten en huizen open te stellen om het leed van onze gevluchte medemens wat te verzachten. Vanaf half april verwachten wij de nieuwe bewoners te kunnen verwelkomen. Wie dat zijn of waar ze vandaan komen, wat hun persoonlijk verhaal is, weten wij nog niet. Dat zullen we met elkaar gaan ontdekken de komende tijd.

Oproep vrijwilligers

Vindt u het leuk om nader kennis te maken met onze nieuwe bewoners? Wij zoeken vrijwilligers die af en toe eens voor een kopje koffie of thee en een gesprekje bij de opvanghuizen langs willen gaan. Niet als hulpverlener, maar gewoon voor een praatje, wat menselijk contact. U kunt zich aanmelden bij De Bakkerij via info[at]debakkerijleiden[dot]nl