Inzamelingsactie WARME SOKKEN voor Oekraïne !

Jaap de Mooij is met Stichting Werkgroep De Ruyter en Stichting Oekroe sinds jaren een fijne partner zowel in Leiden met allerlei jongerenprojecten van M25 (Regio) Leiden als via hulptransporten naar Oekraïne en Roemenië! Diaconaal Centrum De Bakkerij ondersteunt daarom van harte dit verwarmende initiatief.

Leidsch Dagblad 1 december 2022:

Het is een chaos van katoen en wol op de eettafel van Jaap en Corry de Mooij. Tientallen paren sokken liggen er uitgestald. De eindbestemming daarvan is Oekraïne, waar warme sokken in deze tijd meer dan welkom zijn.
Vol trots kijkt Corry de Mooij naar de tafel. „En dit is nog lang niet alles”, verzekert ze.
Samen met haar zus Wilma van Delft is ze met de ’Warme Sokken Actie’ begonnen. Corry wijst naar de dozen, klaar voor transport, die ook vol zitten met sokken.
„Het zijn al zeker 350 paar. En mijn zus heeft er ook al tweehonderd verzameld. Dat schiet dus lekker op.”

Het is nog best een flinke klus om alle sokken klaar te maken voor de reis.
„De verpakking moet eraf”, legt Corry uit.
„Anders ziet de douane de sokken als verkoopwaar. En met een steekje verbinden we de sokken dan weer, want het paar moet wel bij elkaar blijven.”

Vraag

Haar man Jaap heeft als secretaris van de Werkgroep de Ruijter en Stichting Oekroe bijna dagelijks contact met inwoners van Oekraïne. Nina, een Oekraïense jongedame die een weeshuis runt in Midden-Oekraïne, hing onlangs bij hem aan de lijn. Ook Corry sprak met haar en vroeg waar op dit moment de grootste vraag naar was.
„Ze vertelde: ’Alles is natuurlijk welkom, maar we hebben vooral behoefte aan sokken.’ Ik vroeg aan Jaap of we geen actie konden beginnen om sokken in te zamelen. En ook mijn zus was dolenthousiast.”
Via Werkgroep de Ruijter, een hulporganisatie die maandelijks naar Oost-Europa afreist, komen de sokken bij het weeshuis van Nina terecht.
Zij zorgt dat deze sokken verder het land in komen.
„Adressen die Jaap goed kent”, vervolgt Corry. „Dus we weten ook dat het goed terecht komt.”

Weekmarkt

Niet alleen in Rijnsburg worden sokken ingezameld. „Eigenlijk in heel de gemeente Katwijk, maar ook al daarbuiten wordt er werk van gemaakt. Er doen ook een aantal scholen mee.
” Dat de actie leeft in de omgeving, werd wel duidelijk toen Jaap en Corry vrijdagmiddag over de weekmarkt in Katwijk liepen. „We keken natuurlijk even bij de sokkenkraam”, vertelt Corry. „We vroegen om warme sokken.
De verkoper reageerde: ’Ah, voor in Oekraïne zeker?’ Toen dachten we: Oh, er zijn er dus meer mensen voor geweest. Geweldig.”

Er hangt geen einddatum aan de inzamelingsactie. „Want hulp is de komende jaren nog zeker nodig”, weet Corry. „Ook als de oorlog straks voorbij is.”
Midden in het gesprek gaat plots de deurbel. Corry doet de deur open voor de vrouw die heeft aangebeld. Ze heeft twee tassen bij zich.
Deze blijken vol te zitten met sokken en sloffen. 52 paar maar liefst. Jaap kijkt trots toe: „We kunnen er maar beter een tafel bijkopen.”

Heb je nog een schoon paar liggen, zonder gaten? Kan je er een paar missen? Of ben je in de gelegenheid een extra paar te kopen?
De mensen in Oekraine zullen je zeer dankbaar zijn. Het winterse weer is bij ons weer even voorbij, maar daar is het nog steeds koud, er is geen electriciteit en amper water.
Draag een sokje bij en schenk een klein beetje warmte in deze donkere dagen!

Inleveren:
Diaconaal Centrum De Bakkerij
Oude Rijn 44B Leiden
Ma - don 9.00 - 16:30 uur
Vr 9.00 - 12:30 uur.