Hun Verhaal: mag ik werken alstublieft?

Een noodkreet van mensen zonder papieren, illegalen, ongedocumenteerden. Bij De Bakkerij horen wij het zo vaak.

Dit verhaal gaat over werken als je geen verblijfsstatus en daarmee geen Burgerservicenummer (BSN) hebt.

Je bent er wel, maar eigenlijk ook weer niet 

Dan ben je er wel, maar eigenlijk ook weer niet.
En werken zonder BSN, nee, dat gaat niet in Nederland. 
Tenminste .. het gebeurt natuurlijk wel, maar het mag het niet. 
Want dan werk je zwart. En dat vinden we eigenlijk niet goed met ‘z’n allen’.

Dromen van ... 

Een van de bewoners van ons huis Ubuntu doet er álles aan om iets op te bouwen in Nederland. Zijn procedure voor een verblijfsvergunning loopt nog. Ondertussen bereidt hij zich voor op (hopelijk!) een langdurig verblijf in Nederland. Hij gaat iedere week naar taalles om zijn Nederlands te verbeteren. Hij heeft via via een opleiding kunnen volgen tot (huis-)schilder en professioneel stoffeerder voor laminaatvloeren. Hij droomt van een eigen bedrijfje, samen met een vriend die wel al een verblijfsstatus heeft.

Maar … waar kan hij werken? Waar kan hij ervaring op doen?

Niemand wil hem aannemen, want als werkgever loop je al snel risico dat je een boete krijgt wanneer je iemand illegaal voor je laat werken.
Soms wordt hij wel voor een klus aangenomen, maar krijgt de helft minder betaald dan zijn collega’s. Dan is het ‘take it or leave it’.
Het komt ook voor dat er een opdracht is afgesproken, maar er achteraf helemaal niet betaald wordt. Waar haalt hij dan zijn recht vandaan? Zie je geld maar eens te krijgen. Misbruik ligt op de loer bij deze doelgroep. 

De Bakkerij kan in sommige situaties te hulp schieten door samen met betrokkene te bellen naar de opdrachtgever. Ook oefent De Bakkerij druk uit op de gemeente om lokale werkvergunningen uit te geven.

Een hard gelag

Het is een hard gelag. Deze mensen zonder papieren, ze zitten maar thuis met hun handen over elkaar. Terwijl ze kwaliteiten hebben en dit willen laten zien. Ze willen werken, hun eigen broek ophouden, geld verdienen, iets opbouwen, belasting betalen. De mensen uit Oekraïne krijgen direct leefgeld en een BSN. Zij komen uit Europa en dan hebben wij andere afspraken. Deze mensen hebben een streepje voor.

Laat ze mens zijn

Maar zijn we niet allemaal mensen. Of je nu uit Europa of Azië of het Midden-Oosten of Afrika komt. En als wij met elkaar weten dát deze mensen hier zijn, jaren, soms al meer dan 15 jaar hier zijn, geef ze dan een lokale (werk-) vergunning, laat ze mens zijn. Nederland schreeuwt om personeel. Er ís een grote groep die graaaaaag wil werken. Eén en één is twee?