Nieuws van onze zwemmende Eritreërs

Bereket in training

Solomun, Bereket, Misgna, Muchwi en Dawit zwemmen allen bij de Leidse Watervrienden, waar vrijwilligers zwemles geven. In 2019 organiseerden we vanuit De Bakkerij een inzamelingsactie voor gratis zwemlessen en konden we in september van dat jaar ook al melden dat Solomun inmiddels kon afzwemmen. Hoe gaat het nu twee jaar later met de zwemmende Eritreeërs in Leiden?

Mazzel

Ze zijn alweer even in Nederland. Gevlucht uit Eritrea om niet in militaire dienst te gaan, in en rond 2015. Ze hadden de mazzel Nederlander te kunnen worden, terwijl velen van hun vrienden achterbleven o.a in Addis Abbeba of de tentenkampen van Ethiopië, waaronder Tigray, waar het nu gruwelijk leven is vanwege de burgeroorlog tussen Ethiopië en Tigray, waarbij ook Eritrese militairen worden ingezet.

Ze doen het goed

De Eritreeërs doen het goed in Nederland. Ze zijn doorgaans laaggeletterd, veeteelt was hun bestaan, maar zijn trots op hun bezigheden in Nederland, waaronder hun werk en het zwemmen in de vrije tijd. De trots zit ook een beetje in de volksaard, ze zijn kerkelijk Ethiopisch Orthodox en ondanks hun ontberingen tijdens de vlucht door Soedan, Libië en over de Middelandse Zee vinden ze doorgaans allen, dat er altijd mensen zijn die het in het leven slechter getroffen hebben dan zij. Enigen van hen gaan in de Leidse regio zaterdagavond netjes gekleed in het wit, naar de Eritrese Orthodoxe Tewahdo Kerk Sint Michael op de Warmonderweg in Oegstgeest.

Solomun

‘Nederland is zo’n rijk land met al dat water. Tot ongeveer 6 jaar geleden liep ik iedere dag met mijn koeien naar de waterplaats in Eritrea op de grens met Ethiopië. Dat was elke dag 2 uur lopen heen en 2 uur lopen terug. Bij het donker moesten de koeien achter het hek van ons huis, want hyena’s konden ze aanvallen. In Nederland is overal water, ik mag er zelfs in zwemmen. Dit was in het begin onbegrijpelijk voor mij, maar ik zwem sinds 2 jaar met veel plezier en heb inmiddels diploma A en B.’

'Tijdens corona heb ik mijn rijbewijs, theorie en praktijk gehaald, ik ben hier erg blij mee. Ik liep stage bij een installatiebedrijf in Noordwijk, maar moest daar helaas stoppen, want ik kon niet slagen voor het VCA veiligheid examen, dat is erg moeilijk en het VCA diploma werd verplicht in de corona-tijd. Ik werk nu tijdelijk in het weekend ‘s avonds bij Mc Donald in Leiden en door de week overdag van 6.00 tot 12.00 uur als orderpicker bij post.nl in Sassenheim. In februari ga ik verder met mijn school, MBO nivo 2. Ik heb het erg naar mijn zin in Nederland.'

Bereket

‘Als hardloper loop ik elke dag hard vanuit Leiden naar mijn werk in Sassenheim. Ik werk daar als orderpicker bij een bedrijf.  ’s Morgens om 8.20 uur breng ik mijn 3 kinderen naar school. Dan ren ik van 9.00 tot 10.00 uur naar Sassenheim. Ik werk dan tot 18.00 uur en ren dan weer 1 uur naar huis in Leiden Zuid West, Mijn collega’s begrijpen hier niets van, maar hebben wel bewondering voor mij. Als ik ’s avonds om ongeveer 19.15 uur thuis ben, ben ik wel erg moe van het werken en hardlopen, maar het is een goede training voor mij. Ook train ik 2 x per week bij Leiden Atletiek, woensdagavond op de Atletiekbaan en zondagochtend de duinen-training. Bij de laatste Leidse halve marathon, was ik nummer 8, dat vond ik als hardloper geen goede prestatie, want in 2018 was ik nummer 4...'

'Mijn leven is het laatste jaar erg veranderd. Ik woonde eerst vlakbij Solomun in Leiden, ook in een containerwoning.  Mijn vrouw Rufta kwam net voor de coronacrisis aan in Nederland, Ter Apel, met onze 3 kinderen: Milkias, Elias en Naemi. Ze woonden 9 maanden tot oktober 2020 in Den Helder en daarna verhuisden we allen naar een
portiekwoning in Leiden Zuid-West. Ons lieve 4e kindje Azakel is hier 2 maanden geleden geboren. Mijn 3 kinderen zijn ook gek op zwemmen. Ik zwem in zwembad de Zijl en zij in zwembad 5 mei. Ik heb nu zwemdiploma A.'

Muchwi

Muchw woont ook met z’n vrouw en zoontje ‘Even’ in een portiekwoning in Leiden Zuid-West en zwemt met plezier in zwembad de Zijl en heeft nu zwemdiploma A. Zijn zoontje is ook gek op zwemmen en zwemt in zwembad 5 mei. Muchwi gaat nu iedere dag door de week met de trein naar Ermelo op de Veluwe, want daar vervolgt hij extra lessen, Mbo nivo 3 bij Aventus.

Misgna en Dawit 

Deze mannen werken als magazijnmedewerker bij Zeeman in Alphen a/d Rijn en gaan er naar toe met fiets en vervolgens de trein. Ze werken in ploegendienst en vinden het ook heerlijk om te zwemmen en oefenen hard voor zwemdiploma A. 

Misgna wacht al 5 jaar op gezinshereniging met zijn vrouw en 3 kinderen. Het DNA was geheel goedgekeurd door de IND. Er is echter een probleem: zijn vrouw is statenloos, is geboren in Eritrea, maar er ontbreekt een bewijs hiervan. De Nederlandse ambassade in Addis Abeba is evenals andere ambassades aldaar dicht vanwege de oorlogsdreiging, dus een algehele goedkeuring gaat nog wel even duren. Gelukkig geeft zijn regelmatige kerkgang in Oegstgeest samen met Dawit, het zwemmen en zijn werk, hem enige afleiding. 

Dawit is een vrolijke man die nauwelijks moeilijkheden kent. Hij eet op tijd zijn maaltijd en werkt met plezier bij Zeeman in Alphen ad Rijn. Hij wilde zijn moeder uit Eritrea  zien, die miste hem erg en hij had de mazzel dat hij net voor corona, 1 maand in Addis Abeba kon zijn. Voor het ticket had hij lang gespaard.  In Addis was er een ontmoeting. Hij en zijn moeder waren zo gelukkig elkaar weer even te kunnen zien. Dawit zwemt met plezier, maar alle zwemslagen vind hij nog wel moeilijk.

Superblij

De lat voor Eritreeërs ligt hoog, ze willen graag diploma’s, waaronder 1 of meerdere zwemdiploma’s. Alle 5 Eritreeërs hebben een minimuminkomen, maar zijn zuinig ingesteld, waardoor het ze steeds beter lukt in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. Ze zijn superblij dat ze in 2022 kunnen blijven zwemmen bij de Leidse Watervrienden en zijn De Bakkerij erg dankbaar. Het zwemmen is weer mede mogelijk dankzij een kerstbonus/schenking van het Druckerfonds aan De Bakkerij, recentelijk op 16 december overhandigd aan diaconaal werker Tamara Breton van Diaconaal Centrum De Bakkerij.