De Bakkerij binnenlopen over een kunstwerk

De komende maanden kun je De Bakkerij binnenlopen over een toepasselijk kunstwerk, dat deel uitmaakt van de Amnesty Mensenrechten-Kunstroute. Sinds de opening van die Kunstroute op zondag 18 juli 2021 op de zonnige binnenplaats van Ars Aemula Naturae kan men wandelen door Leiden met aandacht voor mensenrechten! Amnesty heeft in het kader van het 50-jarig bestaan van de afdeling Leiden/Leiderdorp het initiatief genomen om een Mensenrechten Kunstroute langs deze locaties te realiseren. Het resultaat is een wandelroute, een app voor de bezoeker, een folder met de route met een korte beschrijving en een boekje met meer verdieping.

Mensenrechten

De mensenrechtenwandeling door Leiden, zo staat het op de folder van Amnesty Leiden, is kennismaken met historische plaatsen én met drie kunstwerken, die mensenrechten illustreren. Mensenrechten zijn de basis voor tolerantie en rechtsgelijkheid. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Sommige mensenrechten zijn honderden jaren oud, andere zijn van recentere datum. Zowel in het verleden als tegenwoordig zijn mensenrechten altijd onderwerp van discussie geweest en worden ze bedreigd tot op de dag van vandaag. Daarom is het steeds noodzakelijk er aandacht voor te vragen, zoals Amnesty Leiden met deze wandeling doet.

Our daily bread

Waarom aandacht voor deze wandeling op de website van De Bakkerij?
Omdat één van de kunstwerken zich in De Bakkerij bevindt, tussen de glazen toegangsdeuren.

Op haar website schrijft de kunstenaar: ‘Inge Reisberman ontwierp voor de entree van diaconaal centrum De Bakkerij aan de Oude Rijn het kunstwerk ’Our daily bread’. De ingrediënten meel en zout liet ze in De Meelfabriek van grote hoogte in een zwarte kom vallen.
Die kom heeft ze gefotografeerd en dat werd de basis voor het ontwerp van haar deurmat. Naast de mat staan twee van zulke zwarte kommen, de een met het mengsel van meel en zout, de ander gevuld met water. Via een QR code is de video te bekijken.

Bakmeel, water en zout zijn de ingrediënten van brood. Voeding is een elementaire levensbehoefte. In dit werk komen de ingrediënten van brood samen in een kom: een vrouwelijk symbool voor een geborgen plek die ruimte biedt om aan te schuiven, voedsel te delen en staat daarmee voor asiel, veiligheid en welzijn. Ons dagelijks brood heeft niet alleen een fysieke, maar ook een spirituele betekenis. Brood betekent leven. Daarom heeft brood ook in veel culturen en religies een religieuze betekenis’.

Meel, gist en water… ingrediënten om brood te bakken, toepasselijker kan het niet in De Bakkerij, waar vroeger het brood gebakken werd voor de armen van Leiden en waar vluchtelingen en andere mensen in nood nu kunnen aankloppen om hulp. Je moet er dus overheen lopen. Inge op haar website: ‘De mat beeldt niet alleen symbolisch maar ook letterlijk grondrechten uit en heet een ieder respectvol welkom die De Bakkerij betreedt. Het kunstwerk is toegankelijk. Een ieder loopt er door- en overheen zonder aanziens des persoons.’. Vieze voeten krijg je er niet van, want de droogloopmat is een kleed. Het zorgt wel door droge en schone voeten!

Inge Reisberman

Inge Reisberman (1959) is opgeleid aan de AKI (Artez) in Enschede en woont en werkt in Leiden. Zij is videokunstenaar. Werken van Inge Reisberman zijn opgenomen in landelijke collecties, onder andere in De Lakenhal en Rijksmuseum Twenthe.
Haar video’s, meestal in ‘slow cinema’ techniek, zijn vaak gebaseerd op bijbelse thema’s en gaan over perceptie van tijd en ruimte. In lange shots gebruikt ze stoffen als meel, zout en water, meestal in een industriële omgeving. Ze werkte lang tijd in De Meelfabriek in Leiden. Ook voor haar kunstwerk in De Bakkerij heeft ze met water, meel en zout gewerkt, de stoffen waar ze van houdt. Meer weten? Bekijk dan dit interview met Inge van Sleutelstad.