Diaconaal Weekend in de moskee!

Het Diaconaal Weekend stond dit jaar in het teken van ontmoeting, samenwerking en actie in het kader van Leiden Compassiestad. De Bakkerij en de gemeenschap van de Turkse Mimar Sinan Moskee aan de Curaçaostraat in Leiden zamelden samen een maand lang kleding in voor arme gezinnen in Oekraïne. 

Rondleiding

Op zaterdag 9 november hield de moskee open huis. Mensen namen een kijkje in de in 1984 tot moskee verbouwde Gereformeerde Petrakerk. Bestuursleden van de moskee vertelden enthousiast over de islam en het gebedshuis, samen met de uit Turkije afkomstige imam, die druk Nederlands leert. De moskee is genoemd naar Mimar Sinan, een Turkse architect uit de 16de eeuw die vele moskeeën ontwierp. De lichte, hoge gebedszaal met koepel, waar de mannen samenkomen, staat in de richting van Mekka; de vrouwen hebben achter een gordijn hun eigen ruimte. Op de plek van de kerktoren staat nu de minaret. Elke vrijdag klinkt buiten de oproep tot gebed. De moskee maakt deel uit van Diyanet, een netwerk van Turkse moskeeën. 

Twee preekstoelen

Tijdens het vrijdagsgebed preekt de imam kort vanaf de rechter preekstoel, vooral over religieuze en actuele zaken. Wekelijks komt die preek uit Turkije. Op de linker preekstoel wordt dagelijks gepreekt, dan wordt dieper op religieuze zaken ingegaan. Vanuit de met tegels versierde nis er tussenin leidt de imam het gebed. De preek is in het Turks, maar wordt ook in het Nederlands geprojecteerd. De moskee telt 400 leden; in Leiden en omstreken wonen ongeveer 5000 mensen van Turkse afkomst.

Grote berg kleding

Vanaf 14 oktober kon er kleding ingeleverd worden in de moskee. Die oproep was niet aan dovemans oren gezegd: er lag een enorme berg volle zakken! Op 9 november werd alles gesorteerd. Niet, zoals  het plan was, door jongeren van M25: gelukkig werden we geholpen door een groep enthousiaste vrouwen en kinderen van de moskee! Het was een gezellige bezigheid en er werd heel hard gewerkt. Na een paar uur was de berg een heel eind geslonken en stonden er stapels dozen klaar voor de Werkgroep De Ruyter uit Rijnsburg, voor transport naar Oekraïne. 

Intussen waren in een hoekje van de zaal kinderen bezig met çini, een Ottomaanse techniek van het beschilderen van tegeltjes, met bloemen en vogels. Tegels die ook de muren van de gebedszaal sieren. 

Het was een zaterdag in het teken van compassie, met ontmoeting, gastvrijheid en samenwerking met de moskee en actie voor de arme gezinnen in Oekraïne. Veel dank aan alle helpers en aan de groep actieve vrouwen en kinderen voor hun onmisbare hulp bij het kleding sorteren!

Henriëtte van den Broek