Eritrese maaltijd: Eten met je handen

De dames van de kookgroep van Tsinaat (van links naar rechts): Almaz, Gemet, Almaz, Hadenet, Terhas Semere en Aster

Een jaar geleden werd het Imkerproject, het Avondmaals- en Jubileumproject voor gehandicapte oorlogsslachtoffers in Eritrea, afgesloten. Inmiddels is Terhas Semere, initiatiefneemster en bestuurslid van de stichting Tsinaat, weer naar Eritrea gereisd om het project te bezoeken en plannen te bespreken voor de toekomst.
Als bedankje voor alle steun en betrokkenheid bij het werk van Tsinaat, werd een aantal mensen uitgenodigd voor een Eritrese maaltijd en informatie over het project.

Eten met je handen

Op 13 april zaten 35 eters aan tafel in De Bakkerij. Op het buffet stonden schalen klaar met vlees, groenten en sauzen, op tafel van alles te drinken, maar geen bestek!
Terhas legde ons uit dat we, zoals in Eritrea de gewoonte is, met onze handen moesten eten! Dat hadden de Hollanders in het gezelschap nooit geleerd: met je handen eten mocht immers niet toen we klein waren…
Met een bord met twee pannenkoeken en een keur aan kleine hapjes gingen we aan tafel. Het eten met onze handen lukte aardig, maar de stapel servetten op tafel was wel een uitkomst!

Over Eritrea

Na de maaltijd vertelde Terhas aan de hand van een PowerPointpresentatie over Eritrea, een land in Oost- Afrika, vier keer Nederland met vier miljoen inwoners, die christen zijn of islamiet. Oorspronkelijk een Italiaanse en Britse kolonie, vormde het in 1952 een federatie met Ethiopië, dat het land later annexeerde.

Er volgde 30 jaar lang een gruwelijke onafhankelijkheidsoorlog met 100.000 doden, een verwoest land en vele gehandicapte oorlogsslachtoffers. Uiteindelijk werd Eritrea in 1991 een zelfstandige staat. Terhas vluchtte tijdens de oorlog naar Nederland, waar ze een van de eerste vluchtelingen werd die aanklopten bij De Bakkerij.

Tsinaat

De stichting Tsinaat (Blijvend sterk), zet zich sinds 2007 samen met een Eritrese partnerorganisatie, in voor gehandicapte oorlogsslachtoffers. Om hun gezinnen een beter bestaan te geven werd het Imkerproject opgezet, in 2009 in samenwerking met Cordaid en in 2011 met De Bakkerij. Inmiddels hebben weer 32 gezinnen 64 bijenkasten en bijenvolken gekregen. Ze volgden een cursus in het bijenhouden en verkopen de honing en bijenwas op de lokale markt.
Terhas bezocht in november 2012 het project. Zij zag dat de situatie van de gezinnen zichtbaar verbeterd was en dat ze blij waren dat ze door Tsinaat geholpen waren. Het project loopt goed.

Plannen voor de toekomst

Omdat niet iedereen imker kan worden en er een flink bedrag van het ingezamelde geld over is, denkt Tsinaat nu na over hulp aan 350 rolstoelgebruikers in een centrum voor gehandicapten in Asmara. Misschien is het mogelijk hen uit hun sociale isolement te halen en hen te helpen gebruik te maken van hun capaciteiten. Die plannen worden verder uitgewerkt met de partnerorganisatie.

Koffie met popcorn en zoet brood

Tenslotte dronken we uit kleine kopjes op Eritrese manier gezette koffie, niet met een koekje, maar met popcorn en stukken zoet brood erbij! Met dank aan de kookgroep van Eritrese vrouwen.