Gezegend Kerstfeest en een hoopvol 2024!

De geboortescene als tentenkamp. In deze icoon komt het Christuskind ter wereld in een tent aan de rand van de stad, omheind en ver weg van de 'bewoonde wereld'.

Kwetsbaar, weerloos en afhankelijk van een medemens. Net zoals de vluchtelingen in Ter Apel, de arbeidsmigranten, mensen zonder papieren en dak- en thuislozen in Leiden.
 
Alles van waarde is weerloos
wordt van aanraakbaarheid
rijk

(Lucebert)


Zo is ook De Bakkerij kwetsbaar en afhankelijk van steun, licht en liefde om ons licht uit te blijven dragen. Moge het licht van kerst ons allen bij schijnen en onze blik verbreden tot de mens in de marge.

Gezegend Kerstfeest en een hoopvol 2024!

 

Uw steun is licht in het donker!
We blikken terug op een jaar met een donkere bladzijde, waarbij onze vrijwilliger Krijn het leven verloor. Ondanks het verdriet en het gemis willen we doorgaan met ons werk. We blijven erop vertrouwen dat goedheid sterker is dan kwaad. Dat willen we uitdragen met ons werk en met aandacht voor de meest kwetsbaren in Leiden. Uw steun en bijdrage is daarin onmisbaar en daarom danken we u voor het afgelopen jaar. Samen dragen we het verdriet, samen maken we verschil!

Het werk van De Bakkerij wordt gezien
Gelukkig waren er ook lichtpuntjes in het afgelopen jaar: in oktober mocht De Bakkerij de Leidse Erepenning in ontvangst nemen voor het werk wat ze doet. Zoals u van De Bakkerij mag verwachten, bakken we bij zo'n bijeenkomst niet alleen 'zoete broodjes'. Bij de ontvangst van de Erepenning stonden we dan ook stil bij de mensen in Leiden die níet gezien worden. En onze vrijwilliger Tadese Asghdom ontving de Leidse Vrijwilligersprijs 2023!

Na het incident ontstonden er gelijktijdig twee crowdfundings-acties, die gezamenlijk € 16.000 opleverden en hiermee een kleine bijdrage boden in de onkosten. Inmiddels is duidelijk dat de onkosten veel hoger zijn door uitval. Bijdragen zijn nog altijd welkom!

Dit hebben we dit jaar met uw hulp kunnen doen
Een groot deel van ons werk vindt plaats achter de schermen en bestaat uit regelen, bellen, zoeken en lobbyen. Voor hen met een complexe hulpvraag, voor een zwangere dame die op straat komt te staan, een ongedocumenteerde op leeftijd die buiten slaapt, voor een dakloze, niet Nederlands, die gewoon een douche nodig heeft.

We lobbyen voor een betere zorg, begeleiding en tandartsregeling voor wie de tandartskosten niet meer kan betalen, of onverzekerd is. We signaleren als De Bakkerij dat de groep en tandartskosten dit jaar verdubbeld zijn. Dat is een ernstig signaal dat het sociale vangnet van gemeentelijke voorzieningen onvoldoende is. Voor dit soort lobby- en achter de schermenwerk maakt uw financiële steun wezenlijk verschil!

Concreet zorgde uw hulp voor:

  • De 7e Leidse kerkelijke noodopvanglocatie opende in de Vredeskerk: voor mensen voor wie in Ter Apel geen plek is. In totaal hebben we samen met de kerken en vrijwilligers in Leiden al 5500 overnachtingen opvang geboden!
  • Vijf opvanghuizen (samen met COOL) voor mensen die tijdelijk of langdurig opvang nodig hadden.
  • Ruim 370 jongeren hebben via ons project M25 Leiden kennisgemaakt met en zich ingezet voor kwetsbare groepen in de Leidse regio, o.a. voor kinderen in het AZC en de Oekraïneopvang.
  • Zo’n 25 ouderen hebben genoten van steun en aandacht van een maatje van Oma gaat op Stap.
  • Meer dan 50 ongedocumenteerden ontvingen van ons actiecomité COOL hulp bij onderdak, medische zorg en voeding. We begeleiden COOL tot een zelfstandige stichting maar blijven nauw betrokken en lobbyen voor de belangen en zorg voor deze doelgroep. 
  • Noodhulp bij Energiearmoede. Daar waar de gemeentelijke regeling tekort schoot, vulde De Bakkerij aan: zoals bij 42 huishoudens met een energiezuinige koelkast passend bij hun gezinssamenstelling.
  • Met behulp van een setje van 10 Broodmunten konden alleenstaanden of gezinnen eten in hun lokale buurthuis. Zo komen minima weer 'onder de mensen', wordt  isolatie en eenzaamheid voorkomen én biedt de maaltijd een 'luisterend oor' op een plek van verdere (financiële) begeleiding. Een indrukwekkend aantal van 20 verwijzende sociale partners en 12 eetplekken doen mee in ons netwerk. Dankzij uw gift konden 130 huishoudens dit jaar meedoen !
  • In het midden van de stad Leiden een verbindende Ontmoetingsmaaltijd voor 200 nieuwe en oudere Leienaren (oa de burgemeester & wethouder), een VredesOntmoeting met de oproep tot verbinding, en een solidariteitsdemonstratie na de verkiezingsuitslag om minderheden in Leiden een hart onder de riem te steken.
  • Ruim 200 acute hulpvragen omgezet in praktische hulp in de vorm van onderdak, voeding, kleding, tandartshulp, reisgeld, telefoontegoed of begeleiding naar passende hulpverlening.
  • Meer dan 1.500 huishoudens onder de armoedegrens kregen extra financiële ruimte dankzij de Zomerbonnenactie.
  • Buurtbuik is begonnen in De Bakkerij. Elke zondagmiddag wordt een driegangendiner gekookt van voedsel dat overblijft van supermarkten en bedrijfskantines. Voor mensen met een kleine beurs, die alleen zijn of graag eens anderen ontmoeten: iedereen is welkom!

Uw gift, tijd of netwerk kan ons helpen
De indrukwekkende lijst hierboven maakt duidelijk hoe belangrijk het is dat er plekken in de stad zijn die laagdrempelige hulp bieden. En hoe belangrijk uw steun daarin is. Niet alleen uw financiële bijdrage, maar ook uw tijd of de contacten en het netwerk dat u heeft. (heeft u tijd, lees hier dan over onze vacatures) Samen kunnen we de zorg dragen voor de meest kwetsbaren in onze stad.
Als De Bakkerij zeggen we hartelijk dank voor uw gift, steun of bijdrage in 2023! Dankzij uw hulp konden wij het afgelopen jaar voor mensen dichtbij en ver weg, structureel en urgent, samenwerkend, onder protest en ad-hoc hulp bieden. Helpen waar geen helper is. 
Wilt u alsnog bijdragen, dan kan dat via deze QR-code of op IBAN NL 46 INGB 0000 097065 t.n.v. Diaconie Protestantse gemeente Leiden, onder vermelding van ‘Gift Bakkerij’.

                       
Meer informatie over giften en schenkingen
Heeft u behoefte aan meer informatie over uw giften en schenkingen, bijvoorbeeld in verband met de fiscale voordelen of wanneer u overweegt het werk van De Bakkerij in uw testament op te nemen, dan verwijzen we u graag naar onze website: https://www.debakkerijleiden.nl/giften. Natuurlijk kunt u ons er ook over bellen op 071-514 49 65 of e-mailen naar predikant[at]debakkerijleiden[dot]nl.

Mede namens het team, het bestuur en de vrijwilligers van De Bakkerij wens ik u gezegende dagen!  

Hartelijke groet,  
ds. Judith van den Berg-Meelis 
Diaconaal Predikant