Vrede verbindt

Foto's Han de Bruin (www.handebruinfotografie.nl)

Op woensdag 21 september werd de jaarlijkse Vredeswake gehouden op het Stadhuisplein. Zo’n 100 mensen gaven gehoor aan de oproep om stil te staan bij die talloze, vaak naamloze, dappere mensen die zich inzetten voor de vrede in hun land. Voor het tweede opeenvolgende jaar was door de landelijke organisatie PAX gekozen voor het thema “Vrede verbindt”.

De wake

De regie van de Vredeswake van dit jaar was in handen van Tamara Breton, diaconaal projectmedewerker van Diaconaal Centrum De Bakkerij. De wake kende momenten van bezinning en stilte waarin een kaars werd aangestoken en aandacht gevraagd werd voor slachtoffers van oorlog, geweld, discriminatie en andere vormen van onrecht in onze wereld, afgewisseld met korte gedachten van een drietal sprekers.

Zo vertelde Olivier Muhizi van The Hague Peace projects over het werk van zijn organisatie met migranten uit conflictgebieden in Afrika die in Nederland wonen en hier leren op een vreedzame manier met elkaar om te gaan, stond wethouder Roos van Gelderen stil bij de het belang van openheid en verbinding binnen onze eigen lokale samenleving en liet studentenpastor Walter Burgering met medewerking van enkele leden van de studentenvereniging Panoplia zien hoe lastig het soms is om in onze wereld verbinding tot stand te brengen.

Fabrice Ndengera uit DR Congo, Bienvenu Mwemere uit Rwanda en leden van de Franciscaanse Beweging zorgden voor muzikale ondersteuning van het geheel met liederen rond het thema vrede en verbondenheid.

Ter afsluiting las een van de studenten van Panoplia een Vredesgebed van Felicia Dekkers voor :

Andere Vrede

Als de vrede uitzichtloos lijkt
omdat er geen eind aan de conflicten komt.

Als de vrede jou ongemakkelijk schijnt
omdat het je eigen plek bedreigt

Als de vrede geen vrede blijkt
omdat wij ons vanbuiten én vanbinnen wapenen…..

Laten we dan terugkeren
naar het begin van vrede:
Die ene hand die, wederzijds,
- aarzelend maar hoopvol –
naar de ander reikt.....

Waarop Barbara van Velzen de wake afsloot met het lied Vrijheid, dat zij ook op 10 december 2015 bij de manifestatie rond Artikel 1 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens had gezongen.

Daarna verplaatste de groep belangstellenden zich richting de Kapelstraat, waar burgemeester van Leiden na afloop van de Vredeswake op het Stadhuisplein de tekst van Artikel 1 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens op de muur tussen het Stadhuis en de Maarsmansteeg in de Kapelstraat zou onthullen.

Een tekst die past bij Leiden

In zijn toespraak schetste burgemeester Henry Lenferink in het kort de voorgeschiedenis van deze verklaring die na de Tweede Wereldoorlog, in 1948, door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties werd aangenomen om de basisrechten van de mens, ook wel grondrechten, te omschrijven. De Verklaring begint in Artikel 1 met de zinsnede : Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren.; direct daarop volgt : Zij zijn begiftigd met verstand  en geweten en behoren zich jegens elkander in een geest van broederschap te gedragen'. En dat is een zinsnede die volgens de burgemeester ook helemaal past bij de wijze waarop in Leiden zowel het bestuur als de bevolking zich wil opstellen ten opzichte van elkaar en nieuwkomers in hun midden. En dat is, volgens hem, ook best iets om trots op te zijn.

Hij heeft de totstandkoming van de schildering vanuit het stadhuis op de voet gevolgd, waar  Jan Willem Bruins en Ben Walenkamp, van Stichting Tegen-Beeld vanaf eind augustus van dit jaar hard aan gewerkt hebben. Mochten er in de komende jaren ooit nog eens bouwplannen komen waardoor de tekst opnieuw aan het oog onttrokken zou worden, dan moet de gemeente Leiden zich, aldus de burgemeester, moreel verplicht voelen om een nieuwe passende plek te vinden voor deze tekst van Artikel 1.  

Met het strijken van de Leidse vlag en die van de Verenigde Naties, door Jacqueline Schoonwater van De Bakkerij en burgemeester Lenferink, werd de originele Engelse tekst van de muurschildering zichtbaar en werd er door de gemeente Leiden nog een drankje aangeboden aan alle gasten.

De muurschildering van Artikel 1 werd mede mogelijk door financiële bijdragen van  Fonds 1818, Staalwijkfonds, WOZ fonds, Utopa, Amnesty International Leiden, de gemeente Leiden en Diaconaal Centrum De Bakkerij.