Zeventig gasten aan Syrische maaltijd

foto's Han de Bruin (www.handebruinfotografie.nl)

Op vrijdagavond 12 februari stroomde De Bakkerij vol met zo’n 35 Leidse gasten die zich hadden opgegeven voor de Multicultikookavond, benieuwd naar wat de Syrische vluchtelingen hadden gekookt. Een zelfde aantal vluchtelingen kwam mee vanuit de Noodopvang aan de Wassenaarseweg.

Mag het iets meer zijn?

Ik kreeg het een beetje benauwd; er zou maar gekookt worden voor hooguit 50 personen. Maar de vrouwen achter de bar in de Ovenruimte stelde me gerust: er was eten genoeg. Daags van te voren was Rena begonnen met de voorbereidingen. Ze was inmiddels bekend met onze keuken, want ze had ook de hapjes bij de Nieuwjaarsontmoeting verzorgd. En op deze vrijdag is Rena ’s ochtends begonnen met een ploegje, terwijl alles werd op de foto werd gezet door Han de Bruin.

Een feestelijk maal

Er was een heerlijk gevarieerd menu samengesteld van rijst,  vlees en rijst in druivenbladeren, minipizza’s, kip, kippenlevertjes, iets met kikkererwten, heerlijk  gekruid, noten, toetjes klaargezet op karren. Het zag er allemaal feestelijk uit. Een aantal jonge mannen uit de noodopvang bood spontaan aan om te helpen met het dekken van de tafels, sjouwde nog extra tafels uit kantoren bij en hielp met het inschenken van frisdrank.

Een warm welkom

Zo rond kwart voor zeven riepen we alle bezoekers naar het Atrium, waar een van de vluchtelingen op de piano speelde en er gezellig werd gepraat. Een warm welkom aan iedereen, een dankjewel aan de kookploeg, uitleg over wat er was gekookt, nog even info over het afrekenen en de vluchtelingen houden we vrij. Daarna terug naar de Ovenruimte waar de borden werden opgeschept. Er was echt genoeg!  Op aandringen van ons zaten de bezoekers gemengd aan tafel en werd er zelfs hier en daar in het Nederlands gepraat; vooral de jongere vluchtelingen die op school zitten kunnen ons prima verstaan.

Een toetje en meer

Na het hoofdgerecht werden we verrast met een heerlijk toetje, smaakvolle rijstepap met kokos en een stukje cake met walnoot en aardbeienjam. Heel erg lekker. Het was een topavond, er zijn veel nieuwe contacten gelegd en afspraken gemaakt voor een bezoek bij mensen thuis of ergens in de stad.

In de bloemen gezet

Eén van de bezoekers had rozen meegenomen voor de kookploeg  en na de maaltijd werden ze nogmaals extra bedankt. Het afwassen en opruimen verliep supersoepel. Toen ik om half tien naar mijn kantoor liep om de financiën af te handelen leek het alsof er niets gebeurd was. Veel dank aan de kookploeg van Vluchtelingen uit de Noodopvang aan de Wassenaarsweg.

Het was een heel speciale Multicultikookavond!

Jacqueline Schoonwater