Wat deed jij in Vredesnaam?

Fotograaf: Melle van der Wildt

Was u er niet bij? Dan hebt u echt wat gemist op dinsdag 21 september j.l. toen op de Hooglandse Kerkgracht zo’n tachtig mensen zich in de late nazomerzon verzamelden voor de Vredesontmoeting 2021 onder het motto: Wat doe jij in Vredesnaam?
Een ontmoeting die klaterde van theater, poëzie en zang. Van mensen die, ieder vanuit een eigen ervaringswereld en achterland, verwoordden waarom de vrede hen zo aan het hart ging en welke bijdrage zij daaraan probeerden te leveren. Een keur aan verhalen

Zo hoorden we Merlijn Slothouber, districtsmanager Hollands Midden, spreken over de bijdrage van het Rode Kruis, veraf en dichtbij, en de verhalen van militaire vredesduif Ruud Kruis over de vredesmissies waar hij zelf actief bij betrokken was. 
Tijdens de momenten van stilte kon je de eerste bladeren horen vallen of studentenfietsen piepend en knarsend, al rammelend over de kinderkopjes gaan. Het ene talent tuimelde werkelijk over het andere.Wie anders?

Want zeg nou zelf: wie kon er beter de vredeskaars ontsteken dan de voorzitter van de lokale afdeling van Amnesty International, Aaf Tiems?
Wie beter de band tussen vrede en vrijheid verwoorden dan dichter, programmamaker en spoken word artiest Sophia Blyden? (tekst)
Wie scherper de kloof schetsen tussen een Nederlandse student die vanuit een comfortabele positie zijn mening twittert over het gebrek aan vrede elders in de wereld, en een leeftijdsgenote die dat aan den lijve ondervindt, dan Anne van den Berg van studentenvereniging Panoplia?
Wie kon anders dan vluchteling, theatermaker en kunstzinnige duizendpoot Tommy Sherif op een lichtvoetige maar indringende wijze ons een spiegel voorhouden als het om de vrede gaat?

U had erbij moeten zijn

En, alsof dat nog niet genoeg was, klonken tussendoor ook nog eens de schitterende stemmen van Tilde van Haaster en haar koorleden, begeleid door Willem Lemair op gitaar en Arno Willekes op djembé, met aanstekelijke mantra’s en prachtige liederen uit de wereldmuziek.

U had erbij moeten zijn. Echt!