Vaccineren voor ongedocumenteerden

Op 30 juni kregen ongedocumenteerden de gelegenheid om zich in De Bakkerij te laten vaccineren tegen corona.

Vaccineren: dé manier om uit de corona-crisis te komen. GGD Hollands-Midden riep dit voorjaar verschillende organisaties in Leiden op om specifieke doelgroepen aan te melden die niet via de reguliere weg een uitnodiging zouden krijgen voor de vaccinatie. De Bakkerij en De Fabel van de Illegaal meldden zo’n 50 mensen zonder papieren aan.

Op 23 juni volgde een uitgebreide informatiebijeenkomst door de GGD. Met voorlichtingsmateriaal in verschillende talen werden de mensen aan de Oude Rijn uitgenodigd en geïnformeerd. Een week later, op 30 juni stonden twee medewerkers van de GGD klaar om te prikken, drie BHV-ers van het Rode Kruis om mensen op te vangen als zij klachten kregen na de prik en was De Bakkerij omgetoverd in een veilige priklocatie.Het Atrium was inschrijfhal, het garderobehalletje werd prik-plek, de Turfzaal en Ovenruimte werden wachtruimte en via de Kantoortuin van de diaconaal medewerkers liepen de gevaccineerden, na 15 minuten wachten, weer naar buiten.
Tegen 13.00 uur kwamen de eerste mensen en stonden vrijwilligers van Fabel van de Illegaal en COOL die middag klaar om nog extra vragen te beantwoorden, eventuele twijfels weg te nemen en in te schrijven. In totaal hebben 35 mensen zich laten vaccineren met het Jansen vaccin. Daarvan zijn 22 geregistreerd bij de GGD, en 13 zijn anoniem gegaan.
Vanuit Stichting LOS (Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt) zijn we geïnformeerd dat er nog extra inloopspreekuren en mogelijkheden komen om mensen zonder papieren te laten vaccineren. Mogelijk kan men dan kiezen voor Jansen of voor Pfizer/Moderna.
Met dank aan de GGD en het Rode Kruis! Wat fijn dat dit zo geregeld kon worden!
Juli 2021