Even proeven dat Vrede verbindt

Foto's Melle van der Wildt

Maandag 21 september organiseerden de diaconieën van De Bakkerij samen met diverse partnerorganisaties een vredesontmoeting met als thema: vrede verbindt verschil.
In samenwerking met de talentvolle kunstenaar Roos Tulen en het PS Theater, werd de Hooglandse Kerkgracht in korte tijd omgetoverd tot een sfeervol corona-proof theater waarbij alle zintuigen werden geprikkeld.

Een lint van 65 stoelen slingerde over de Hooglandse Kerkgracht, bezoekers namen plaats, 1,5 m uit elkaar, koptelefoons werden opgezet, de vredeskaars werd aangestoken (met dank aan Marianne Reijnhoudt van Amnesty International) en zo waren we, ieder in zijn of haar eigen ‘bubble’, verbonden met elkaar!

In woorden, muziek en smaken namen de drie sprekers ons mee in wat hen raakt, inspireert, angstig of onzeker maakt. 

Black or white

Jacintha Groen (drijvende kracht achter het protest tegen institutioneel racisme solidair met Black Lives Matter) koos voor dit protestlied, een lied tegen racisme en vóór liefde en verdraagzaamheid tussen verschillende rassen. Verschillen in vrijheden staan in onze multiculturele samenleving nog steeds onder druk. We mogen niet wegkijken bij racisme. Niet aanvaarden dat mensen met een donkere huidskleur anders worden beoordeeld en anders behandeld worden.  
Als traktatie proefden wij van haar zelfgemaakte pom. Pom is de heilige graal van de Creools-Surinaamse keuken. Verschillen mogen er zijn.... en worden ook gewaardeerd door de kenners, zolang de balans tussen zoet, zuur en zout maar goed is. En zolang – net als in de samenleving – liefde aan de basis staat. (Muziekfragment: Black or White - Michael Jackson - Tekst)

Daarom zijn wij vrij

Een prachtig lied over mensen die opstaan tegen onrecht, onderdrukking, over mensen die vechten voor vrijheid, hun leven geven voor vrijheid. Wij zijn vrij door mensen zoals zij. Wij hebben elkaar nodig om te mogen zijn wie we zijn! Ad Alblas (Leiden Compassiestad) nam de voetbal mee als metafoor. Deze moet zo nu dan (geestelijk) opgepompt worden, anders heb je er niets aan! Hoe word jij geïnspireerd? En wat doe jij daar mee?
De dadel als vredesboodschapper tussen West en Oost werd door iedereen met smaak genuttigd.
(Muziekfragment: Daarom zijn wij vrij – Stef Bos - Tekst)

De verdronken vlinder

Wat doet het met je als je van jongs af aan al voelt dat er iets ‘mis’ was met je. Het heeft heel wat jaren geduurd voordat Remke Verdegem (bestuurslid Transgender Netwerk Nederland) het kon duiden, accepteren en een plaats kon geven. Om als het ware vrede te sluiten met wie zij is, namelijk zichzelf. Zij wil hierin een voorbeeld zijn voor anderen. We luisterden naar haar gekozen muziekfragment ‘De verdronken vlinder’, de vlinder als symbool voor bevrijding.
De heerlijke spekkoek verwijst naar haar Indische migratieachtergrond en verbindt de Nederlandse en Indische cultuur.
(Muziekfragment: De verdronken vlinder – Boudewijn de Groot/tekst Lennaert Nijgh - Tekst)

Vrede verbindt verschil

In de Vredesweek gaat het over hoe belangrijk het is om het verhaal van de ander te leren kennen, in plaats van te blijven hangen in het eigen gelijk. Wij hebben geluisterd naar elkaars verhalen en de kans gegrepen om iets te leren over de ander, om een brug te slaan naar een naaste die ons soms vreemd is. Vrede verbindt verschil. Vrede verbindt ons met alle mensen om ons heen, vrede verbindt ons met elkaar.

De Vredesontmoeting 2020 werd georganiseerd in het kader van de Vredesweek van PAX Nederland en mede mogelijk gemaakt door de gemeente Leiden.