Be careful

Het is stil aan de Oude Rijn. Corona waart door het land. Ik loop even naar De Bakkerij om de beheerder van ons opvanghuis Imani nog wat aanvullende boodschappenbonnen te geven. De Voedselbankpakketten worden namelijk allengs schraler door het hamstergedrag van medelanders en omdat we met zijn allen gewoon ook weer meer thuis eten. 

Als ik net de boel weer af wil sluiten, zie ik Mihajlo net zijn fiets stallen. “We are closed because of the Coronavirus, Mihajlo”. Hij draait zich om: “You are?” Daar was hij blijkbaar niet op voorbereid. Het nieuws rond het virus heeft hem, naar eigen zeggen, nog niet bereikt. “I don’t have tv in the woods, you know,” zegt hij met een olijke twinkeling in zijn ogen.

Ik praat hem even bij over de laatste ontwikkelingen en geef aan dat het advies is om anderhalve meter afstand te houden om onderlinge infectie te voorkomen. Zijn blik wordt allengs somberder. 
Hij informeert naar de mensen van De Bakkerij. Of het goed met ze gaat. Hij kwam eigenlijk voor Tamara, want zo af en toe moet hij toch wat boodschappen doen. Ik regel nog even wat boodschappenbonnen voor hem en we spreken af dat hij zo nodig een briefje in de bus doet als hij me even wil spreken, want een mobiele telefoon vertrouwt hij niet. Je weet immers nooit wie er meeluistert of wat al die straling met je hoofd doet. 
 
Een briefje in de bus? Dat is goed. Maar als ik na een half uurtje afscheid wil nemen en hem nog even op het hart druk toch vooral voorzichtig te zijn, houdt hij me nog even staande: “You say the virus comes from China? I wonder. You have to be careful Ton, because I think just one thing: Bilderberg!”

Die naam zegt u misschien niets, maar de Bilderbergconferentie bestaande uit kopstukken uit het bedrijfsleven, de wetenschap en politiek, komt jaarlijks bijeen om grote uitdagingen op het wereldtoneel te bespreken. Deze “geheime” conferenties zijn al jaren dankbaar voedsel voor creatieve complotdenkers.