#doeslief

In het kader van een maatschappelijke projectdag komt M25 Leiden op vrijdagochtend 8 november op bezoek bij de 64 brugklassers van de afdeling tweetalig onderwijs van het Rijnlands Lyceum in Oegstgeest . Het thema vandaag is ‘Different’. Doe eens een dag anders dan alleen maar in de schoolbanken zitten. Ontmoet een andere groep mensen uit onze samenleving: de kwetsbaren, de daklozen, de ouderen, de mensen die op de armoedegrens leven.

#doeslief

De ochtend wordt geopend met een presentatie over De Bakkerij, wat is diaconie, wat is barmhartigheid, wat is maatschappelijke stage, en ook: wat kun jij doen? Op deze vragen komen mooie antwoorden als: ‘dat je geld inzamelt voor iemand’, ‘dat je iets voor iemand anders doet’. En barmhartigheid? 'Zeg maar: #doeslief,' aldus Tamara Breton, 'Dat begrijpt iedereen!'

Dak- en thuisloos

Tijdens de presentatie van De Binnenvest worden de jongeren uitgenodigd antwoord te geven op de vraag: wat denken jullie dat het verschil is tussen dak- en thuisloos? ‘Thuislozen zijn mensen die geen thuis hebben. Uit huis geschopt zijn. Thuislozen hebben wel een huis maar voelen zich er niet thuis of willen toch ‘vrij‘ zijn. Daklozen hebben geen huis. Daklozen leven op straat’, aldus verschillende jongeren.

Alles en jezelf ook nog kwijt

Hierop wordt aangehaakt door Niki, ervaringsdeskundige. Zij vertelt vandaag voor het eerst voor zo’n grote groep haar verhaal. Hoe het komt dat zij dakloos werd, hoe zij zich eenzaam voelde in de bureaucratische wirwar en zichzelf kwijtraakte. Alles kwijtraakte en op straat terecht kwam. Hoe het tij keerde en dat het nu goed met haar gaat. De jongeren luisteren sprakeloos en stellen veel vragen. Op een van de vragen ‘Heeft u iets gehad aan dit avontuur’, antwoordt Niki: ‘Ik ben dankbaar, ik heb mooie gesprekken gevoerd met allerlei mensen en ik weet nu, dat als ik even doorbijt, ik nu ook iets kan doen voor anderen in dezelfde situatie’. 

Barmhartigheid geef je door

Ze laat zien hoe barmhartigheid doorgegeven wordt: zij ontving als dakloze op een dag 2 tassen met eten, drinken, een tekenblokje. Ze had deze beide kunnen houden voor zichzelf, maar gaf 1 van de tasjes weg aan iemand anders op straat die het nog meer nodig had. Hoe bijzonder is dat. De openhartigheid van Niki werd met een groot applaus beantwoord. De ochtendpresentatie werd afgesloten met de missie van de Binnenvest: Niemand hoeft aan de kant te staan!!

Aanpakken!

In de middag zijn de groepen uiteengegaan naar de verschillende stageplekken: de Weggeefwinkel, de Speelgoedbank, pannekoeken bakken in De Bakkerij voor de gasten van De Binnenvest, woon- en zorgcentra de Parelvissers, de Lorentzhof, Huis op de Waard en Van Wijckerslooth.