Hun verhaal: Aisha

Op 23 juli 2019 verdween ze van de radar: een jonge, hoogzwangere Tunesische moeder zonder verblijfsvergunning met een kindje van 1 jaar. Op 1 augustus deed de politie een openbare oproep met naam en foto omdat ze dringend medische zorg nodig had. Wie haar signaleerde kon direct 112 bellen.

We noemen haar Aisha en dit is haar verhaal: ze meldde zich bij ons omdat ze met haar kindje op straat was gezet door een familie in Leiden waar ze tijdelijk verbleef. Aisha had geen papieren, maar wist één ding zeker: ze zou nooit terugkeren naar haar thuisland, want daar was ze haar leven niet zeker. 

Nergens plaats

Ze kon niet terecht bij de maatschappelijke opvang want ze had geen papieren. Ze was niet het slachtoffer van huiselijk geweld, dus ook de vrouwenopvang Rosa Manus bood haar geen onderdak. De bed-bad-brood voorziening Leiden was niet ingericht op kinderopvang. En ook de deuren van het asielzoekerscentrum in Katwijk bleven voor haar gesloten, omdat zij asiel had aangevraagd in een ander Europees land. Eigenlijk moest ze zich melden bij de Vrijheidsbeperkende locatie in Ter Apel omdat zij terug moest keren naar haar land van herkomst. Daar zou in ieder geval voeding, onderdak en goede medische ondersteuning voorhanden zijn. 

Maar naar Ter Apel zou ze niet gaan, liet ze duidelijk weten, want terugkeer naar Tunesië was in haar ogen levensbedreigend. Ze was al eerder uit angst voor uitzetting onder de radar van de hulpverlening verdwenen en dat was in haar omstandigheden voor haar en de kinderen niet zonder risico's.

Tijdelijk onderdak

Op verzoek van Vluchtelingenwerk gaven we haar onderdak in ons tijdelijk opvanghuis Makaazi ya Imani in Leiden ZW om even tot rust te komen en ruimte te vinden om samen met een begeleider de mogelijkheden nog eens rustig op een rijtje te zetten, een advocaat te raadplegen en moeilijke keuzes te maken voor de nabije toekomst voor haar en haar kinderen.

Ze reist wat af

Ze reisde uiteindelijk met een OV-kaartje van De Bakkerij door naar Ter Apel om zich daar opnieuw aan te melden en kreeg vervolgens half mei dit jaar onderdak in AZC Luttelgeest. Van daaruit werd ze door vreemdelingendetentie uitgezet naar Frankrijk. Maar nog diezelfde dag zat ze weer met een vervoersbewijs van de Franse politie in de bus terug op weg naar Nederland.

Daar is ze weer

Op 4 juli komt Aisha via Vluchtelingenwerk weer in beeld bij De Bakkerij en wordt ze opnieuw onderdak gebracht in ons opvanghuis omdat er ook de nodige medische zorgen zijn rond haar zwangerschap. Maar bij ons opvanghuis komt ze niet opdagen, want ze keert op eigen initiatief terug naar het Marokkaanse gezin waar ze ook eerder in het jaar al onderdak kreeg in ruil voor schoonmaakwerkzaamheden.

Medische zorgen

Via een medische buddy van de stichting Gezondheidszorg voor Illegalen (GIL) krijgt Aisha begeleiding van een verloskundige, wordt er een bloedonderzoek gedaan en wordt er een afspraak gemaakt met een gynaecoloog. Ze blijkt zwaar ijzertekort te hebben.
Op 19 juli bemiddelt burgemeester Lenferink tevergeefs om Aisha onder te brengen bij Rosa Manus, omdat er reëel gevaar dreigt voor moeder en kind. 

Angstige onzekerheid

Eind juli gaan alle alarmbellen af als de buddy die haar medisch begeleidt geen contact meer krijgt met Aisha, terwijl ze dringend een bloedtransfusie moet ondergaan. Aisha en haar kind zijn spoorloos verdwenen.  
Inmiddels raken ook Veilig Thuis Leiden en Defence for Children  betrokken bij de situatie. Op 1 augustus wordt via Burgernet een eerste oproep gedaan als snel gevolgd door meerdere berichten mét foto via diverse sociale media. 

Eind goed, maar lang niet alles

De tergende onzekerheid doet hulpverleners het ergste vrezen, tot op 7 augustus eindelijk het verlossende bericht komt dat Aisha weer terecht is en in  afwachting van haar bevalling rijksopvang krijgt in AZC Katwijk.

Aisha is inmiddels bevallen van een gezonde dochter en mag nog enkele weken in de rijksopvang verblijven. Daarna wordt ze waarschijnlijk wederom in vreemdelingendetentie geplaatst voor uitzetting naar Frankrijk, omdat ze daar ooit asiel heeft aangevraagd. Maar of ze die uitzetting ook zal afwachten…?