Leerzaam bezoek aan Leiden

Half juli kwamen Helena Kolmar en Erika Hidi naar Leiden. Zij gaan de leiding van het bejaardenhuis Casa Diaconala in Targu Mures in Roemenië overnemen van Ilona Fülop. In Roemenië is er helaas weinig kennis en informatie over hoe je met bejaarden met dementie het beste kunt omgaan. Daarom organiseerde Jacqueline Schoonwater vanuit haar afscheidscadeau bij de Diaconie in De Bakkerij voor hen een bezoek aan Leidse verzorgings- en verpleeghuizen. Het Staalwijkfonds droeg ook bij aan de reis- en verblijfkosten.

Meteen aan de slag

Helena en Erika gingen meteen na aankomst aan de slag: ze bakten koekjes en appeltaarten. Die werden verkocht op een bazaar van de PKN Noordwijk. Deze gemeente draagt al jaren bij aan het Picihuis in Targu Mures, waar straatkinderen opgevangen worden. De opbrengst was € 800. Natuurlijk werd er ook, zoals blijkt uit het plaatje bij dit bericht, even zeelucht opgesnoven op het strand! De volgende dagen waren gevuld met bezoeken aan de Lorentzhof (Libertas), Topaz Overrhijn en Topaz Haagwijk. Wie het Casa Diaconala kent zal begrijpen dat het zien van deze moderne accommodaties toch wel zorgde voor een cultuurschok!

Waardevolle tips en informatie

Erika en Helena hebben hun ogen uitgekeken. Ze stelden heel veel vragen en schreven alles op. Martine Heruer van Topaz gaf hen talloze waardevolle tips, liet filmpjes zien en maakte een boek met informatie, dat ze meekregen naar Roemenië. Activiteitenbegeleidster Mirjam Brouwer liet van alles zien om de mensen zinvol bezig te houden. Vanuit Haagwijk kregen ze alvast tassen vol knutselspullen mee en er komt nog meer. Bovendien stond er in het Leidsch Dagblad van 17 juli een leuk artikel over hun bezoek aan Overrhijn.

Na een week gingen ze terug, moe, maar boordevol nieuwe kennis en goede ideeën. We hoorden dat ze die in Roemenië meteen in praktijk zijn gaan brengen!