Oma's en opa's op stap in de Hortus

Foto's Melle van der Wildt

Wat heerlijk om hier nu te zijn, zei een van de oma’s van het project Oma gaat op stap. Het is nu even zo stil, zo’n mystieke sfeer. Op vrijdag 16 november trakteerde de Rotary Leiden Oost, de ouderen van het project op een verwenochtend in de Hortus Botanicus. In samenwerking met Stichting Present, was voor de oma’s en opa’ s aan alles gedacht: vervoer, een rolstoel en een warme omslagdoek. 

Altijd een verrassing

Een van de Oma’s die net door een van de Rotary leden was afgezet bij de ingang van de Hortus zei: "Ik heb me zo verheugd op vandaag. Mijn vader heeft zijn hele leven als hovenier gewerkt bij deze oudste botanische tuin van Nederland. In mijn kinderjaren kwam ik hier vaak en leerde ik van hem veel over bomen en planten in alle seizoenen." Een andere oma rolde naast haar en knikte: "Ja, het is altijd weer een verrassing." Ook nu was het niet anders: bladeren van de bomen in schitterende herfstkleuren, een veldje met krokussen…. 

Verwennerij, gezelligheid en mooie verhalen

Na een ronde door de Hortus tuin en een bezoek aan de Victoriakas – een ware jungle – was het hoog tijd voor een kop koffie met gebak in de Oranjerie. Acht oma’s en opa’s genoten van verwennerijen, elkaars gezelligheid en mooie verhalen over de liefde voor bloemen.

Een groot cadeau

Bij de uitgang werden mijn beide handen door een Oma beetgepakt “Dit is zo’n groot cadeau, en zo lang geleden dat ik hier ben geweest. Dank je wel jullie allemaal.” En “ vele mooie indrukken, het is ook intensief en op mijn leeftijd ben ik nu ook wel moe. Ik kijk er dan ook weer naar uit om naar mijn eigen huis te gaan, en zal nog vaak terugdenken aan al het moois dat ik vanmorgen heb ervaren." 

Petra Akkerman 
Projectmedewerker Oma gaat op Stap