Maartens mantel

Aan het eind van een vrijdagmiddag lopen vijf jongeren met handen vol lampionnen door het LUMC. Zij mogen namens zestig jongeren van het Rijnlands Lyceum in Oegstgeest Sint Maarten-lampionnen brengen naar de kinderen van het Ronald MacDonaldhuis in Leiden. Het vormt de afsluiting van een M25 Projectdag op 9 november 2018 die in het teken staat van Sint Maarten. Alle jongeren hebben zich op deze dag op de een of andere manier ingezet voor de ander. Zo is er een groepje langs geweest bij het zelfregiecentrum waar ze uitgebreid hebben gepraat met de mensen die daar regelmatig komen, hebben een aantal speelgoed schoongemaakt bij de Speelgoedbank, zijn er Sint Maarten-lampionnen gemaakt voor de kinderen van het Ronald Macdonaldhuis en is er koffie geschonken en zijn er spelletjes gedaan bij verschillende verzorgingstehuizen.

Kinderrechten

Zowel ’s ochtends als ’s middags is de KinderrechtenTop van stichting Utopa gespeeld. Een mooie manier om na te denken over je eigen mening. Aan de hand van verschillende stellingen mogen de jongeren stemmen of ze het eens of oneens waren met de stellingen die naar voren gebracht worden. Maar na het stemmen begint het feest pas echt, want dan is het tijd voor de discussie. Want waarom ben je het eigenlijk eens of oneens met de stelling dat kinderen niet mogen werken?

Een lampion met allerlei lekkers  

En zo worden we aan het eind van de dag hartelijk welkom geheten bij het Ronald Macdonaldhuis in het LUMC. We krijgen een uitleg over het doel en de betekenis van het huis en een rondleiding door de pasvernieuwde daktuin. Als de kinderen maandagochtend na een weekend thuis weer terug zullen komen op de afdeling staat ze in ieder geval een verassing te wachten: een mooie lampion gevuld met allerlei lekkers!