M25 presenteert de Leidse 7

foto's Melle van der Wildt

Op donderdag 18 oktober organiseerde M25 Leiden voor 130 leerlingen van het Visser ’t Hooft Lyceum de “Leidse 7”: een tocht langs zeven historische locaties in onze stad waar de leerlingen in groepen via allerlei opdrachten kennis maakten met de Zeven Werken van Barmhartigheid. De tocht werd voorafgegaan door een korte introductie op school waarin de leerlingen kennismaakten met het recept van M25 Leiden en meteen in het diepe gegooid werden met enkele stellingen rond het programma "Rot op naar je eigen land". Zo actueel zijn die werken van barmhartigheid dus. Vreemdelingen opnemen en het opkomen voor kwetsbare groepen in de samenleving is lang niet altijd vanzelfsprekend. Ook niet in een welvarend land als het onze.

Van Synagoge tot Gravensteen

De "Leidse 7" voerde de leerlingen bijvoorbeeld langs plekken als de Joodse Synagoge (vreemdelingen opnemen), de Waalse Kerk (zieken bezoeken), de Begraafplaats Zijlpoort (doden begraven) en het Gravensteen (gevangenen bezoeken). Op elke plaats werd de relatie uitgelegd met het betreffende werk van barmhartigheid en was er een opdracht te vervullen. Zo las een docent bij de Begraafplaats Zijlpoort een in memoriam voor van een bekende persoon en moesten de jongeren raden wie die persoon was.

Samaritaan in de dop

De Bakkerij was natuurlijk de plek om "de hongerigen te voeden" en de leerlingen was dan ook gevraagd een artikel voor de Voedselbank mee te nemen. Eén van de docenten was jammergenoeg vergeten dat aan zijn leerlingen te vertellen. Dus sommige jongeren meldden zich met lege handen. Maar enkelen vonden dat zo vervelend dat ze onderweg een supermarkt waren ingedoken om toch nog even wat te kopen. Als dat geen toonbeeld is van hedendaagse barmhartigheid in Leiden...