"Onder anderen" maakte tongen los

In 2017 speelden de acteurs van Mobiel Theater Geurend Hooi in samenwerking met M25 Leiden al weer zo’n 16 keer, voor meer dan 900 mensen de spraakmakende voorstelling ‘Onder anderen’. Basis voor het raamwerk van de voorstelling waren de verhalen van jongeren, hulpverleners, vluchtelingen en zelfs die van familie van uitgereisde IS strijders. Zij vormden samen de inspiratiebronnen voor het ‘grote verhaal’. Begin maart maakten de makers in een tussentijdse rapportage een eerste balans op van hun avontuurlijke theatertocht.

Het verhaal de voorstelling draait om Mahmut, een Syrische vluchteling die in de straat komt wonen bij de hulpvaardige Sonja en haar dochter Anne. Anne heeft een Marokkaanse vriendin wiens broer is vertrokken naar Syrië. Wat begint met een prettige kennismaking, eindigt door onwetendheid in een opeenstapeling van vooroordelen en angst. Waar gaat Mahmut heen, in zijn djellaba en wat zit er eigenlijk in zijn rugzak? Hoe blij moeten we zijn met de terugkeer van een IS strijder?

Met een verhaal rond vooroordelen en verborgen angsten voerde de theatertocht van "Onder anderen" uiteindelijk via diverse scholen en kerken via manifestaties als de Freedom Walk Leiden, de Nacht van de Vluchteling, de Vredeswake Leiden, een maatschappelijke manifestatie van Studentenvereniging SSR in het Museum Volkenkunde naar het Mondiaal Centrum in Breda.

Het publiek was heel divers, de betrokkenheid groot, de reacties soms heftig. Want meer dan eens raakte "Onder anderen" een gevoelige snaar, kwam het spel dichterbij dan verwacht en dat maakte tijdens de dialoog na afloop heel wat reacties los. Er waren momenten van herkenning en vervreemding. Soms voelde men zich betrapt op gevoelens van angst of onvermoede vooroordelen die onverwacht ontmaskerd werden door het spel van de acteurs of uitspraken tijdens de dialoog.

Gezien de reacties van de acteurs en toeschouwers is "Onder anderen" volledig geslaagd in zijn opzet. De vragen die het theater oproept zijn nog steeds actueel in ons land. Ze raken aan diepe persoonlijke emoties en aan de kracht of zwakte van het bindweefsel van onze samenleving als geheel.

De voorstellingen van "Onder anderen" werden mede mogelijk gemaakt door:

BijlageGrootte
PDF-pictogram onder_anderen_verantwoording_web.pdf1.36 MB