M25 op zoek naar het verhaal achter maskers

Zondag 19 april 2015 heeft een groep vrijwilligers van M25 maskers geverfd samen met een aantal  dak- en thuisloze jongeren. De middag werd geleid door de straatpastoor. Er was een ochtendgroep en een middaggroep. De vrijwilligers hadden gezorgd voor lekker eten en drinken en er hing een gezellige sfeer in De Bakkerij. 


Buiten- en binnenkant

Eerst werd de buitenkant van het masker beschilderd. Hier schilderden we hoe mensen ons van buiten zagen en hoe we wilden dat een ander ons zag. Dit zorgde vooral voor maskers met vrolijke kleuren en veel positieve symbolen zoals de zon, hartjes en mooie landschappen.



Daarna werd het serieuzer, want nu moesten we de binnenkant schilderen. De binnenkant moest laten zien hoe je je voelde. De één gebruikte alleen maar gekleurde vlakken en de ander gebruikte woorden. Uiteindelijk waren de maskers heel verschillend en iedereen ontdekte vaak ook nieuwe dingen over zichzelf. 

Mooie en zware verhalen

Tijdens het verven zaten we in kleine groepjes. Het bijzondere was dat de groep vrijwilligers en de groep jongeren elkaar normaal gesproken niet snel zou tegenkomen en dat maakte de middag uniek. Nadat de maskers gedroogd waren, vertelde iedereen kort over zijn masker. Er kwamen hele mooie verhalen langs, maar ook een aantal zware verhalen. Iedereen deed enthousiast mee en dat maakte het een zeer geslaagde dag!

Willemijn Griep

Organisatie

"Maskers" werd georganiseerd door M25 Leiden Regio in samenwerking met straatpastor Folly Hemrica en de Stichting Jongeren in Nood.