Feestelijke opening in Roemenië

Ter gelegenheid van de opening van de nieuwe vleugel van het Casa  Diaconala, het bejaardencentrum van de Fundatia Lazarenum in Targu Mures, reisde vanuit de Diaconie een aantal mensen naar Roemenië. De reis had nog een andere reden: ongeveer 25 jaar geleden kwam het eerste contact met de gemeente van de Vartemplom (Burchtkerk) tot stand. Ook daar wilden we even bij stilstaan.

Kerkdienst

Palmzondag 29 maart 2015 stond geheel in het teken van de opening. In de kerkdienst in de versierde Vartemplom werd daar door predikant Joeri Henter aandacht aan besteed. Hij zette Ilona Fülop, directrice van het bejaardenhuis, in het zonnetje en noemde het vele werk dat zij voor de projecten van de Fundatia Lazarenum (diaconie van de Vartemplom) doet. Voor de Nederlandse gasten -ook een aantal andere hulporganisaties uit Nederland waren aanwezig- deed hij dat in het Nederlands. Dat 36 jongeren in de dienst 'Konfirmation' deden, allemaal in klederdracht, maakte de dienst extra feestelijk.

Toespraken

In het Casa Diaconala volgde een aantal toespraken, vertaald door een van de predikanten uit Targu Mures.  De bisschop noemde het Casa een uniek huis in Roemenië, waar over het algemeen geen opvang is voor bejaarden. De vrouw van de Hongaarse premier schaarde Ilona in het rijtje van beroemde Hongaarse vrouwen! Jacqueline Schoonwater memoreerde de 25 jaar verbondenheid van Leiden met Roemenië. Zij legde ook het contact met De Carolusgulden, meldde Gerard Slakhorst, voorzitter van de stichting, die € 255.000 bijdroeg aan de bouw.

Plaquette

In het trappenhuis van de nieuwe vleugel onthulde hij een grote plaquette met de logo's van De Carolusgulden en de Fundatia Lazarenum erop én de namen van de organisaties die steun verleenden aan het huis. Ook Diaconaal Centrum De Bakkerij staat er op!
De nieuwe kamers zijn ruim en licht, met eigen douche en toilet en balkon. De vleugel zit inmiddels vol.

Cadeaus

Vanzelfsprekend kwamen we niet met lege handen. Van de giften van de Diaconie, enkele particulieren en de Vredeskerk werd een grote koelkast met vriesvak gekocht en een bedrag achtergelaten voor iets lekkers met de Paasdagen voor de bewoners. Het Staalwijkfonds doneerde geld voor een wasmachine, wasmiddelen, een serveertafel en een waterkoker. Van een bijdrage van De Carolusgulden werd een koelkastje gekocht (om maaltijden te bewaren voor voedselcontrole), een semiprofessionele mixer en voor alle personeelsleden van het Casa een tasje met levensmiddelen.

Leidse Straat

We brachten ook een bezoek aan de Leidse Straat, waar dakloze gezinnen worden opgevangen. Sinds Kerst woont in het nieuwe huis een gezin met twee kinderen. Beide ouders hebben een agrarische opleiding. Zij hebben inmiddels het land omgeploegd en verbouwen groenten in de volle grond en de twee kassen. De groenten zijn voor het Casa en voor de verkoop.

Sightseeing

Natuurlijk hebben we rondgekeken in Targu Mures, waar zowel de mensen als de auto's er modern uitzien. Opvallend was dat we er geen bedelende Roma-kinderen tegenkwamen. De laatste dag reden we door het glooiende, steeds meer in cultuur gebrachte land en de pittoreske dorpen naar het mooie stadje Sighisoara. Onderweg Roemeense tafereeltjes: ooievaars op hun nest, paard en wagen, Roma-vrouwen met kleurige kleding en schaapskuddes.

Het was een geslaagde reis: goed om bij de opening te zijn en onze vrienden weer te ontmoeten. Dat werd zeer zeker op prijs gesteld door Ilona Fülop!