Avondmaalsproject 2015 voor kids in Duncan Village

Het Safe Park in Duncan Village, Zuid-Afrika heeft een heel concrete wens, die wellicht met het Avondmaalsproject 2015-2016 kan worden vervuld, namelijk de plaatsing van een 2e rondavel (een ronde hut) op het terrein. Die zou ingericht kunnen worden als kleine bibliotheek en plek waar huiswerk gemaakt kan worden. Daarnaast zou de ruimte gebruikt kunnen worden door de maatschappelijk werker bij het geven van psychische hulp en ondersteuning. Veel kinderen hebben traumatische ervaringen en het is goed als daar een aparte ruimte voor beschikbaar is.

Duncan Village

Duncan Village is een krottenwijk in Buffalo City (Zuid-Afrika), waar 80.000 mensen in extreme armoede, dicht op elkaar gestouwd in 14.000 shacks (krotten) leven. Het groeiende aantal wezen en kinderhuishoudens als gevolg van de HIV/Aids epidemie in Zuid-Afrika is er een groot probleem. Voor de start van het Isibindi-project was er geen enkele ondersteuning van erkend maatschappelijk werk aanwezig.

Isibindi-project

Het Isibindi-project werd in juli 2012 opgestart en is een ondersteu-ningsproject voor kinderen zonder ouders en voor kinderen die uit een slecht of niet functionerend gezin komen. Vrouwen uit de gemeenschap zelf worden opgeleid als maatschappelijk werkers die de kinderhuishoudens dagelijks opzoeken en ondersteunen. Er zijn inmiddels 12 van deze child care workers opgeleid. Zij hebben sinds juli 2012 al meer dan 5000 huishoudens bezocht.
Waar nodig, helpen ze met voedselpakketten en met schooluniformen, zodat de kinderen in ieder geval naar school kunnen. Ze plaatsen straatkinderen bij familie of in een tijdelijk onderkomen, ze verwijzen naar medische hulp, de sociale dienst, de politie en rechtsbijstand.
Een maatschappelijk werker verleent kinderen en volwassenen hulp bij rouwverwerking, alcohol- en drugsverslaving en het verwerken van verkrachting. Daarnaast werken zij in het Safe Park.

Safe Park

Een Safe Park is onderdeel van het Isibindi-project. Het idee van het Safe Park is dat er een veilige plek is waar kleine kinderen overdag worden opgevangen, terwijl hun oudere broers of zusjes daar na school hulp krijgen bij hun huiswerk, het leren omgaan met geld, het aanleggen van een groentetuintje en de keuze van een opleiding.

Het Safe Park in Duncan Village is in april 2014 geopend. Het heeft even geduurd voor de grond beschikbaar kwam. Het park ligt midden in de krottenwijk op een steil stuk grond. Het egaliseren van de grond, de aanleg van waterleiding en elektriciteit heeft veel tijd en moeite gekost. Er zijn wat speeltuinvoorzieningen, maar de inrichting is karig. Er staan twee kleine, oude containers waar de child care workers al hun werk moeten doen. Sinds kort staat er ook een ronde hut, een rondavel, waar de kinderen bij regen of koud weer in kunnen spelen.

Stedenband Leiden-Buffalo City

Leiden voelt zich al tientallen jaren betrokken bij de ontwikkelingen in Zuid-Afrika. De officiële stedenband bestaat sinds 1998, aanvankelijk met de stad East London en na de gemeentelijke herindeling met Buffalo City. (zie: www.leidenbuffalocity.nl)

De stedenband zal het Isibindi-project nog ondersteunen tot 2016. Daarna wordt steun vanuit Nederland moeilijk, omdat de regering vanaf die datum Zuid-Afrika als een van de BRIC landen beschouwt. Ontwikkelingssamenwerking via organisaties als Impulsis en Cordaid is dan niet meer mogelijk. Het project is dan aangewezen op de hulp van Zuid-Afrikaanse organisaties, maar dat is gezien het grote aantal projecten in Zuid-Afrika echt een loterij.

Het Avondmaalsproject

De kosten van een tweede rondavel zijn begroot op € 7.000,-.
Dat is zo’n € 800,- meer dan de opbrengst van de Avondmaalscollecte van vorig jaar. Maar met een beetje extra inspanning moet we dat toch samen kunnen redden?

U kunt uw bijdrage storten op rekeningnummer: NL 46 INGB 0000 097065,
t.n.v. Diaconie Protestantse gemeente Leiden, o.v.v. Rondavel voor kids.

BijlageGrootte
PDF-pictogram Folder Avonmaalsproject 2015.pdf1.24 MB