Afwisselende M25 Stageweek rond ZORG

foto's Han de Bruin (www.handebruinfotografie.nl) en Tamara Breton

Hoe is het om zorg te verlenen? En wat betekent het om zorg te ontvangen? Op deze en andere vragen zochten 16 leerlingen van het Kalsbeek College uit Woerden een antwoord in de week van 13 tot 17 april. M25 Leiden hielp daarbij een handje door een gevarieerd programma samen te stellen.

Maandag: Mobiel Tribunaal

Tijdens het Mobiel Tribunaal op maandag werd gedebatteerd over zorg bieden aan vechtende klasgenootjes, een stervende Irakese soldaat en een beroofde invalide op straat. Wat doe je als je zoiets meemaakt? Blijf je filmen? Spring je tussenbeide? Bied je hulp met het risico zelf klappen te krijgen? Vaak valt er voor beide kanten wel iets te zeggen…

Dinsdag: Verhalen over de oorlog

Na het zien van twee fragmenten uit de film Oorlogswinter, werd op dinsdag in het Kinderrechtenhuis enthousiast nagepraat met een twintigtal senioren van De Zonnebloem, afdeling Hartebrug/ Lammanschans. De jongeren verzorgden de innerlijke mens met (zelfgebakken) lekkernijen tijdens de high tea. De verhalen en ervaringen waren “leuk, gezellig en indrukwekkend” aldus vier stagiaires.

Woensdag: Zorg voor vluchtelingen

Na een kennismaking met Vluchtelingenwerk en het aangrijpende verhaal van een gemartelde, Irakese vluchtelinge, gingen de jongeren woensdagmiddag hutten bouwen en ravotten met kinderen die in de Gezinslocatie Katwijk wonen. Best confronterend, omdat de jongeren was uitgelegd dat deze kinderen dagelijks in spanning zitten omdat ze niet in Nederland mogen blijven en dus ieder moment ’s ochtends vroeg van hun bed gelicht kunnen worden. Door hen een middag één-op-één aandacht te geven, konden de kinderen de angst en het verdriet even opzij zetten en echt kind zijn! Het viel de jongeren trouwens op dat sommige kinderen zich al heel volwassen en zorgzaam gedroegen.

Donderdag: Opknapbeurt opvanghuis Imani

Op donderdag werd het opvanghuis Makaazi ya Imani van boven tot onder gesopt en schoongemaakt. De voortuin werd omgespit en volgestort met grind; de materialen hiervoor werden door een betrokken tuincentrum kosteloos ter beschikking gesteld! Een prachtig gebaar van zorgen voor diegenen die het wat minder hebben. In de achtertuin werd onkruid getrokken, gesnoeid en een moestuin aangelegd. Door één van de bewoners werd dankbaar gebruik gemaakt van de extra handjes om intern van kamer te verhuizen.

Vrijdag: Dagje Keukenhof met bewoners van De Parelvissers

De week werd afgesloten met een dagje Keukenhof met 18 bewoners van wooncentrum De Parelvissers: rolstoelracen, ijsje voeren en picknicken. Jong bezorgde oud een dag met een gouden randje.

Wat nemen jongeren mee naar huis?

Welke ervaringen nemen de jongeren mee naar huis? Zij ontdekten deze week dat zorg veel facetten kent en af en toe best zwaar werk is met veel taken. Maar ze ondervonden ook dat zorg bieden erg dankbaar kan zijn, dat je er een goed gevoel van krijgt als je ziet hoe blij de ontvangers zijn.
En ook dat zorg geen eenrichtingsverkeer is, maar eigenlijk altijd wederkerig!
De ontvanger wordt niet gezien als een object van liefdadigheid, maar een individu met eigen talenten en levenservaringen. En zodra je dat ontdekt, leer je een hoop van elkaar!

Met onze hartelijke dank!

Het programma van de stageweek werd samengesteld met dank aan het Kinderrechtenhuis Leiden, De Zonnebloem afdeling Hartebrug/Lammenschans, Stichting De Vrolijkheid, Vluchtelingenwerk ZHN, het opvanghuis Makaazi ya Imani, Tuincentrum JK van den Dool, medewerkers en vrijwilligers van Diaconaal Centrum De Bakkerij en Libertas Leiden.