Aan de slag met Roemeense jongeren!

Begin juli reisden acht ervaren vrijwilligers vanuit De Bakkerij naar Roemenië om daar samen met Roemeense jongeren aan de slag te gaan in de projecten van de Fundatia Lazarenum. Al enige jaren leefde bij M25 Roemenië de vraag: hoe krijgen we de Roemeense jongeren nét zo betrokken bij vrijwilligerswerk als de Leidse jongeren, die al 25 jaar in de zomervakantie in Roemenië aan het werk gaan? Contacten met de Bolyaischool leverde de voorlopige toezegging op dat er 15 jongeren zouden willen meewerken. ‘Zij willen samen met hun leerkracht een week met ons optrekken om te zien en te leren wat vrijwilligerswerk kan betekenen voor de hulp in hun eigen stad’.

Hulp aan ouderen, arme gezinnen en straatkinderen

Al de eerste dag stonden 13 jongeren en een leraar klaar om te beginnen! Dozen vol met kleding uit Nederland werden gesorteerd voor de arme gezinnen; beddengoed ging naar het bejaardenhuis. Het bezorgen van de kledingpakketten en levensmiddelen bij de arme gezinnen was voor iedereen, maar vooral voor de Roemeense jongeren een aangrijpende ervaring.
Met acht jongens werd een schuur af getimmerd bij een huis van het Casa Diaconala, waar van alles in opgeslagen kan worden. De Roemeense meisjes zijn naar het Picihuis geweest waar ze, met de straatkinderen die daar opgevangen worden, buiten hebben gespeeld. En later werd met de kinderen ook nog een bezoek gebracht aan de dierentuin van Targu Mures.

Oogsten, kledingverkoop, klussen en verwennen

Ook in de Leidse Straat werd gewerkt: in de kassen werden paprika’s geoogst, er werd een kledingverkoop gehouden en één van de huizen werd gedeeltelijk opgeknapt voor een dakloze weduwe met twee kinderen.
Last but not least werden de dames in het bejaardenhuis twee ochtenden verwend met een handmassage door de Roemeense meisjes. Ze konden in hun eigen taal communiceren met de bejaarden en het was een gezellige bezigheid.

"Daar word ik blij van!"

Aan het einde van de week werden alle Roemeense jongeren bedankt voor hun vrijwilligerswerk en werd de hoop uitgesproken dat de school het verder oppakt en in de toekomst het diaconale werk wil blijven ondersteunen. Ook de vrijwilligers uit Leiden kregen veel waardering. Ze hadden een fantastische tijd! Om contact met elkaar te houden heeft een van de Roemeense jongeren een groep aangemaakt op Facebook. De reactie van Willy Menken, een van de Leidse vrijwilligers: ‘Daar word ik blij van: eigen initiatief en hoop voor de komende jaren!’