Kom aan tafel en gooi met gemak je voedsel in een bak

De feestelijke binnenplaats van het Kinderrechtenhuis (foto Melle van der Wildt)

Zaterdag 14 juni organiseerde De Bakkerij, naar aanleiding van het programma Toegewijde Kunst, een Straatmaaltijd voor de Voedselbank om gezonde producten te verzamelen als aanvulling van het voedselpakket. Niet voor niets staat sinds kort in De Bakkerij het altaarstuk “Het Voedsel” opgesteld om mensen stil te laten staan bij de waarde van hun voeding.

Al vroeg in de ochtend sjouwden zo’n 30 vrijwilligers enorm veel spullen vanuit het Diaconaal Centrum De Bakkerij naar het Kinderrechtenhuis aan de Hooglandse Kerkgracht. Op het binnenplein werden kraampjes, tafels en stoelen klaar gezet, zodat de gasten rond 12 uur gezellig konden aanschuiven om de lekkere gerechten goed te kunnen proeven.


Foto's: Han de Bruin en Melle van der Wildt

Van harte welkom

Ter verwelkoming van de gasten speelde straatmuzikant Rafaël aan de poort van het Kinderrechtenhuis op zijn accordeon. Voor de kinderen was ballonartieste Bloony aanwezig, die in een handomdraai van ballonnen de leukste creaties maakte voor passanten op de Hooglandse Kerkgracht.

De gasten hoefden niet voor hun maaltijd te betalen, maar konden diverse houdbare, gezonde en eiwitrijke producten inleveren, zoals zilvervliesrijst, noten, peulvruchten of blikjes vis. Deze producten gingen naar de Voedselbank als een gezonde aanvulling op het bestaande pakket.

Van worteltaart tot wentelteefjes

Diverse kookclubs hadden vooraf overheerlijke gerechten klaargemaakt vanuit hun eigen culturele achtergrond. Er waren ook gerechten bereid van producten die normaal gesproken ook in de pakketten van de Voedselbank zitten, zoals wortelen en wit brood. Bezoekers konden dus naast sandwiches, diverse rijstgerechten en salades onder meer genieten van wortelsoep, worteltaart, wortels verwerkt in salade en heerlijke versgebakken wentelteefjes.

Deelnemers en begeleiders van de Stichting Arabische Vrouwen Narcis, de Diaconie Franstalige Afrikanen, MultiCultiKoken en de kookateliers van het project Lekker Gezond Goedkoop waren aanwezig en vertelden enthousiast over hun activiteiten en hun bijdrage aan deze bijzondere straatmaaltijd.


Foto's: Han de Bruin en Melle van der Wildt

Gooi met gemak je voedsel in een bak

Tijdens de maaltijd voerde Mobiel theater Geurend Hooi een indrukwekkende cabaretvoorstelling uit op de binnenplaats van het Kinderrechtenhuis, waarin duidelijk naar voren kwam dat ieder van ons afhankelijk kan worden van de Voedselbank: door de crisis, domme pech, ontslag of verkeerde keuzes, waarbij schaamte je soms te lang doet wachten om hulp te zoeken.

De boodschap van de uitvoering was helder en eenvoudig: Gooi met gemak je voedsel in een bak!! De actrices lieten duidelijk zien hoe belangrijk en eenvoudig het inleveren van levensmiddelen kan zijn. Zet ergens een bak neer en zamel voedsel in!

Bijzonder geslaagde dag

Aan tafel werden in twee en een half uur tijd ruim 170 gasten ontvangen, die naast een stapel kratten en tassen met voedingsmiddelen ook nog € 200,- gaven voor tegoedbonnen van diverse levensmiddelen, waar na afloop van de Straatmaaltijd boodschappen voor worden gekocht voor de Voedselbank.

Iedereen kon terugkijken op een bijzonder geslaagde dag waarin we met veel mensen, zowel bekenden als  onbekenden, aan konden schuiven voor de Voedselbank. Veel mensen vonden het heerlijk om elkaar op deze wijze te ontmoeten, even bij te praten of elkaar te leren kennen en ondertussen te genieten van de muziek, het theater en de heerlijke gerechten van de Straatmaaltijd.