Afrikadag 2014: een feest van verbondenheid

Foto's: Paul van Waardenburg

Zo’n 170 mensen, waaronder 27 kinderen, vierden op zaterdag 24 mei j.l. Afrikadag 2014 in de Vredeskerk te Leiden. De Afrikadag Leiden 2014 had als centraal thema 'Ubuntu' wat betekent: ik ben wie ik ben, verbonden met anderen. En dat gevoel van verbondenheid werd op allerlei manieren zichtbaar.

Spectaculaire aftrap

De dag begon met een spectaculaire aftrap in de ochtend in het centrum van Leiden op het Stadhuisplein. Bezoekers van de markt en voorbijgangers werden blij verrast door de Flashmob die verzorgd werd door de groep Djembé Défi. Het optreden bestond uit percussie en zang waarbij een van de artiesten op stelten liep.

Afrika swingt

Het middagprogramma van Afrikadag werd dit jaar gehouden in de Vredeskerk. De middag werd geopend met een inspirerende speech van Anita Ntakarutimana uit Burundi.
Bezoekers werden op swingende wijze tijdens de inloop en gedurende de intermezzo's toegezongen door de gospelkoor Logos Rehma. Kinderen konden zich aansluiten bij een apart programma dat speciaal voor hen verzorgd werd door de jongeren van M25 Leiden. Bezoekers hadden ruime keuze uit een gevarieerd middagprogramma en konden deelnemen aan de workshops Afrikaans speelgoedje maken, Senegalese dans en Luafrostyle verzorgde de workshop armbanden maken met Afrikaanse printstof. Heel wat bezoekers liepen rond met een hennaversiering op hun handen en benen. Jong en oud hadden een paar gekleurde plukken laten vlechten in hun haren. Anderen lieten zich inspireren tijdens de lezing van Prof. Dr. Mirjam de Bruijn over de werking van mobiele telefonie in Afrika.

Ogen, oren en bordjes tekort

De ontvangstruimte was feestelijk versierd en er hingen prachtige foto's aan de muur met beelden uit verschillende Afrikaanse landen. Van het buffet, verzorgd door vrouwen uit de Afrikaanse gemeenschap, werd volop genoten van de hapjes en lekkernijen uit o.a. Guinée, Marokko, Congo, Angola en Rwanda.
De sfeer was ontspannen en gezellig. Er werd enthousiast en met veel bewondering gekeken naar de schitterende en vooral ook kleurrijke modeshow waar traditionele en moderne Afrikaanse kleding uit o.a. Marokko, Togo en Burundi getoond werd.

De dag werd afgerond met een muziekoptreden van Djembé Défi met marionetten waarbij een mix van diverse Afrikaanse klanken de ruimte vulde en op het ritme van de drums werd gedanst! Aan het eind van de dag keerden de bezoekers huiswaarts met een schat aan feestelijke herinneringen aan de 'Journée Africaine 2014'.