Opening expositie Toegewijde Kunst

Een tentoonstelling van rondreizende altaarstukken strijkt in Leiden neer. Verspreid over 6 plaatsen staan 14 kunstwerken, opgedragen aan menselijke waarden die in onze tijd als belangrijk, misschien zelfs als heilig ervaren worden.

De expositie is een initiatief van de Amsterdamse beeldhouwster Hanneke de Munck. Zij werkte samen met verschillende andere kunstenaars en maakte veertien kunstwerken gewijd aan eigentijdse menselijke waarden.
Acht van deze altaarstukken staan in de Hooglandse Kerk, de andere zijn te zien op verschillende locaties in Leiden, waaronder ook Diaconaal Centrum De Bakkerij. 
Naar aanleiding van de expositie bieden de locaties een uitgebreid activiteitenprogramma, dat te vinden is op: www.toegewijdekunst.nl

Moderne heiligheid

Hanneke de Munck: ‘Ik werd in 2003 geïnspireerd door middeleeuwse altaarstukken in Oost-Slowakije. Ruimtelijke constructies van schrijnwerkers, beeldhouwers en schilders, met kleurrijke beelden en schilderijen. De levendigheid van deze oude altaarstukken was nog steeds voelbaar en ontroerde me. Onder de indruk van de rijkdom aan vorm en expressie kreeg ik het sterke verlangen om altaarstukken te maken voor onze eigen tijd, die mensen zouden raken. Ik nodigde in de loop van de jaren tien kunstenaars uit om samen te werken aan een nieuw altaarstuk met een bepaald thema.’

Opening Expositie Toegewijde kunst - Moderne altaarstukken

op zaterdag 17 mei om 17.30 uur
in de Hooglandse Kerk
Nieuwstraat 20 te Leiden

met Meta Knol, directeur van museum De Lakenhal
en ensemble Amatori Musicali 

  • ds. Ad Alblas, predikant van de Binnenstadsgemeente heet u welkom
  • Meta Knol spreekt over altaarstukken vroeger en nu,
  • en Hanneke de Munck vertelt over haar moderne altaarstukken.

Daarna is er gelegenheid de kunstwerken te bekijken en in gesprek te gaan met Hanneke de Munck en de andere aanwezige kunstenaars.

Download de flyer van Toegewijde Kunst met enkele hoogtepunten uit het programma.

Bekijk vast de Kijkwijzer (6 MB) die bij de opening zal worden uitgereikt met beeldmateriaal van de veertien altaarstukken en een overzicht van het programma.