Geslaagde Afrikadag van de DFA in De Bakkerij

Op zaterdag 25 mei stond Diaconaal Centrum De Bakkerij in het teken van de Afrikaanse cultuur. De Diaconie Franstalige Afrikanen Leiden e.o. organiseerde er een Afrikadag, een Journée Africaine.

De aftrap

De aftrap was een Flashmob op de Beestenmarkt, waar djembémuziek en moderne pop elkaar afwisselden. Rond lunchtijd werden passanten in de Haarlemmerstraat verrast met een muzikaal optreden van djembéspelers en een danseres uit Senegal. Drie kwartier lang trokken zij de aandacht van voorbijgangers en winkeliers en maakten zij het publiek enthousiast om deel te nemen aan het programma in De Bakkerij, met ontmoeting, workshops, een Afrikaans buffet en muziek.

Gevarieerd programma

Dat programma viel zeer in de smaak. Bij de eerste sessie van de workshop Afrikaanse dans swingde iedereen mee op de beat ‘Ambiance à l’Africaine’ van de band Magic Système. Tussen de bedrijven door werd er in een ontspannen sfeer genoten van Afrikaanse hapjes. Kinderen amuseerden zich onder leiding van Barbara van Druten, schrijfster van kinderboeken, illustratief kunstenaar en vormgever. Jong en oud genoten ook van de workshops waterdrums spelen, hoofddoeken binden en bodypercussie. De vertoning van de film Benda Bilili, de documentaire over een stam in Kameroen en de presentatie van Wouter van Beek van het Afrika Studiecentrum vielen bijzonder in de smaak bij zowel Nederlands als Afrikaans publiek.

Kleurrijke modeshow

De modeshow liet een schitterende combinatie zien van Afrika en Europa: modellen in traditionele felgekleurde gewaden, al of niet gecombineerd met moderne kleding, liepen over de rode loper. Een Nederlandse man met kleding uit Togo, Nederlandse vrouwen en kinderen met creatief geknoopte hoofddoeken onder enthousiaste begeleiding van Di’Xpression, Afrikaanse vrouwen met ensembles en tunieken uit Burundi, Rwanda, Congo en Senegal, voor speciale gelegenheden of doordeweekse dagen.

Enthousiaste afsluiting

Met Afrikaanse klanken van de groep Djembé Défi werd de dag afgesloten. Het nummer van Frans Bauer ‘Heb je even voor mij’, gespeeld op Afrikaanse instrumenten, werd luidkeels door het publiek meegezongen en velen maakten een dansje op het aanstekelijke ritme van de band.

Het was een zeer geslaagde, drukke en kleurrijke dag, waarop Leidenaren en de (Franstalige) Afrikaanse gemeenschap uit Leiden en de Diaconie Franstalige Afrikanen Leiden e.o. elkaar ontmoetten.