"Sommige mensen geven gewoon een hele tas vol met boodschappen!"

De jongeren van het Rijnlands in actie voor de Voedselbank Leiden - Foto: J.P.Kranenburg (Fotograaf Sleutelstad)

Vrijdag 25 januari kwamen 27 leerlingen en een docent van het Rijnlands Lyceum Oegstgeest naar Leiden om een maatschappelijke stage te lopen. De dag, georganiseerd door M25 Leiden, stond in het teken van 'crisis en budget'. In drie groepen rouleerden de leerlingen langs drie Leidse maatschappelijke organisaties zodat ze een beeld kregen van waar mensen terecht kunnen als ze rond moeten komen van een laag inkomen.

De Voedselbank Leiden was één van die organisaties. Om de Voedselbank te ondersteunen, zamelden de leerlingen voedsel in bij de Digros aan de Langegracht. Bij de ingang ontvingen de bezoekers een boodschappenbriefje met de vraag of ze iets extra's wilden kopen om de Voedselbank te ondersteunen. Natuurlijk zijn er altijd mensen die wegkijken en doorlopen, maar de meeste mensen reageerden enthousiast, wat ook bleek uit de opbrengst.

Ook bezochten de leerlingen de Weggeefwinkel in Leiden. Na een kort praatje over de geschiedenis werkten de leerlingen in de winkel en buiten op het terrein, ondersteund door de vrijwilligers die opdrachten voor ze hadden voorbereid. Een kennismaking dus met een organisatie die niet alleen gericht is op mensen met een krappe beurs, iedereen is welkom. En die zich daarnaast ook nog hard maakt voor recycling van producten.

De derde organisatie: Dress For Success. Bij deze organisatie komen mensen die graag weer willen gaan werken, een sollicitatiegesprek hebben maar weinig geld om zich representatief te kleden. Deze mensen krijgen uitgebreid kledingadvies van de vrijwilligers en gaan de deur uit met een set kleding waarmee ze voor de dag kunnen komen en hopelijk de baan krijgen die ze willen. De leerlingen kregen de opdracht om een paspop aan te kleden voor een sollicitatie naar een functie die zij zelf kozen.

Het nut van de maatschappelijke stage bewijst zich deze dag, tegen alle politieke voornemens in. Want waar anders leer je op één dag wat de crisis voor effecten heeft, hoe belangrijk het is voor portemonnee en milieu om te recyclen en dat er een organisaties is die helpt met die belangrijke eerste indruk bij een sollicitatiegesprek zodat je weer een baan hebt? Precies, in de maatschappij!