Leiden laat Syrië niet in de kou staan

De Arabische Lente is in Syrië overgegaan in een bittere winterkou. Ongeveer anderhalf miljoen mensen van de Syrische bevolking heeft inmiddels veiligheid gezocht net buiten de landsgrenzen, en in het noorden van Syrië zelf, tegen de grens met Turkije. Ze leven in primitieve tentenkampen, zonder goede sanitaire voorzieningen en zonder bescherming tegen de barre weersomstandigheden. Begrijpelijk dat veel Syriërs zich in de steek gelaten voelen door de wereld. 

Leidse kerken zetten zich in voor ClothesDropSyria
Diaconaal Centrum De Bakkerij heeft kerken in Leiden e.o., Studentenpastoraat Leiden en de Gemeente Leiden opgeroepen zich in te zetten voor de landelijke inzamelingsactie ClothesDropSyria. De ambitie van dit landelijke initiatief is om op 8 februari een aantal containers met kleding naar de vluchtelingenkampen in Syrië te kunnen transporteren.

Tot woensdag 6 februari
ClothesDropSyria Leiden gaat tot 6 februari warme (kinder)kleding inzamelen voor Syrische vluchtelingen. ClothesDropSyria Leiden roept inwoners van Leiden op om schone en niet-kapotte kleren, schoenen en warme dekens verpakt in zakken naar Diaconaal Centrum De Bakkerij te brengen.
Om de grote hoeveelheid kleding beter te kunnen verwerken vraagt ClothesDropSyria om de zakken met kleding voor volwassenen te voorzien van een grote ‘A’, zakken met dekens een grote 'B' en kinderkleding te markeren met een grote ‘C’. De sortering in Leiden zal plaatsvinden in Diaconaal Centrum De Bakkerij op woensdag 6 februari a.s. Tot die tijd kunnen inwoners van Leiden hun bijdrage aan deze actie dagelijks inleveren bij de volgende inleverpunten:

 • Diaconaal Centrum De Bakkerij, Oude Rijn 44 b/c te Leiden
  ma-do van 9:30-16:30 uur / vrijdag tot 12:30 uur
 • Pastorie H. Petrus, Lorentzkade 16a te Leiden
  ma-vr van 10:00-12:00 uur
 • Secretariaat Leidse Studenten Ekklesia, Rapenburg 100 te Leiden
  donderdag 31 januari en vrijdag 1 februari van 10:00 tot 12:00 uur
 • Pastorie Lam Gods, Boshuizerlaan 11 te Leiden
  ma-vr van 9:30-11:30 uur
 • Kerkelijk Centrum De Regenboog Merenwijk, Watermolen 1 te Leiden
  ma-do van 10:00-12:00 en van 14:00-16:00 uur / vrijdag tot 12:00 uur

Bijdrage aan de transportkosten
ClothesDropSyria heeft ook behoefte aan bijdragen voor de transportkosten. Hoe het transport van uw hulpgoederen in zijn werk gaat en welke kosten dat met zich meebrengt, kunt u lezen in de bijlage van de Distributie-Info.
U kunt uw bijdrage overmaken op rekeningnr: 97065 t.n.v. Diaconie Protestantse gemeente Leiden o.v.v. Syrië. Dan zorgen wij dat uw bijdrage benut wordt voor de hulptransporten richting Syrië.

ClothesDropSyria
ClothesDropSyria is een humanitair initiatief van fotograaf Rogier Maaskant en schrijfster Désanne van Brederode in samenwerking met het Syrische Comité. Voormalig afdelingshoofd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag Rob Marinissen sloot zich aan bij ClothesDropSyria. In 2 weken tijd werden diverse academies verspreid door het land benaderd om mee te werken. Zo werd op korte termijn de inzamelingsactie volledig georganiseerd op de FaceBook-pagina www.facebook.com/ClothesDropSyria.

Désane van Brederode, schrijfster en adviseur voor het Syrische Comité: “Ik hoop op meer betrokkenheid van Nederland en de westerse wereld bij de mensen in Syrië. De complexiteit van de situatie daar mag geen excuus zijn om niets te doen ”

Samenwerking met Het Syrische Comité in Nederland
ClothesDropSyria werkt samen met Het Syrische Comité in Nederland dat ervaring heeft opgedaan met het transport van hulpgoederen. Zij begeleidt het proces van inzamelen, opslaan, verpakken en verschepen. Daarna wordt de kleding met een door de internationale autoriteiten goedgekeurde en gesteunde hulporganisatie vanuit Turkije naar de verschillende Syrische vluchtelingenkampen getransporteerd. Op 11 januari is de eerste container met ingezamelde hulpgoederen in Syrië aangekomen. Dat moeten er snel nog veel meer worden. De winter en de kou: die wachten niet.