Op de hoek Haarlemmerstraat / Lange Mare in Leiden waait het altijd

Een welkom kopje warme soep (foto Melle van der Wildt)

In de koude maanden van het jaar een wind die dwars door al je lagen kleding gaat. De perfecte plek dus om een kraampje op te zetten en de winkelende mensen op te warmen met onze warme soep. Op zaterdag 15 december 2012 verspreiden de jongeren van M25 Leiden en een paar cliënten van de Binnenvest zich over de stad en delen flyers uit om de mensen te lokken voor een kopje soep. Het wordt zeer op prijs gesteld. De flyers worden hartelijk in ontvangst genomen, slechts een enkeling loopt zonder te kijken door. Ondertussen wordt het kraampje aangekleed, de soep opgewarmd en staan er al mensen te dringen voor het eerste kopje soep.

Een dag eerder, op vrijdagavond, waren drie jongeren in de Nieuwe Energie om kerstballen te beschilderen met dak- en thuislozen.  Een initiatief van straatpastor Paul Brommet en kunstenaar Nicole Schiffers. Voor de drie meiden een eerste kennismaking met de sociale opvang. Een man vertelt dat hij is uitgeloot en dus buiten moeten slapen die nacht. Na lang aarzelen pakt hij een bal en begint te schilderen. Later blijkt de man indruk te hebben gemaakt. ‘Tja, en wij gaan zo gewoon naar huis’, zegt één van de jongeren.

Het waait nog steeds als het eerste kopje soep uitgedeeld wordt. Eenmaal bij het kraampje kopen de mensen ook een kerstbal, de opbrengst van de verkoop gaat naar de Voedselbank. Aan het einde van de dag is er € 220,- mee opgehaald.