Diaconiepagina Leids Kerkblad, juli 2011

Afscheidscadeau voor Imkerproject

Peterhans van den Broek - Foto Jasper KnulstOp 27 mei nam Peterhans van den Broek met een rede in het Groot Auditorium afscheid als hoogleraar Infectieziekten (Preventie en Bestrijding van ziekenhuisinfecties) in het LUMC. Voor zijn medische en wetenschappelijke werk en zijn maatschappelijke activiteiten daarnaast werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Peterhans van den Broek was onder meer voorzitter van de Algemene Kerkelijke Merenwijkraad, de Hervormde Diaconie/Gezamenlijke Diaconieën (en 15 jaar betrokken bij De Bakkerij, ook nú nog), GIL (Gezondheidszorg Illegalen Leiden), de Lorentzhof en Libertas Leiden. Velen gaven gehoor aan de oproep om als afscheidscadeau een bijdrage te geven voor het jubileumproject van De Bakkerij, het Imkerproject voor gehandicapte oorlogsslachtoffers in Eritrea. Dat leverde voorlopig € 1501,- op, maar daar komt nog meer bij!

Vanuit De Bakkerij een speciaal dankjewel aan Peterhans van den Broek en alle gulle gevers die bijdroegen aan het Jubileumproject. Met zo’n groot bedrag krijgt dit Imkerproject een extra impuls en komen we steeds dichter bij ons doel. Een fantastisch initiatief!

Kort verslag werkbezoek Roemenië

Eind april ging een aantal mensen, betrokken bij de hulpverleningsprojecten in Roemenië, naar Targu Mures. Behalve Jacqueline Schoonwater en Ton Snepvangers (vanuit De Bakkerij) reisden ook mee: een paar vrijwilligers o.l.v. Jeroen Ernst (leiding M25 Roemenië), de familie Menken (al jarenlang betrokken bij M25 Roemenië) en 4 gemeenteleden van de Diaconie Protestantse gemeente Noordwijk, die enkele projecten in Roemenië ondersteunt. Ton en Jacqueline hielden zich bezig met de uitbreidingsplannen van het Casa Diaconala (planning van de werkzaamheden en fondsenwerving) en maakten kennis met een aantal Roemeense jongeren die tijdens de zomerwerkvakantie van M25 Roemenië samen met jongeren uit Noordwijk de handen uit de mouwen zullen steken. O.l.v. Helena, maatschappelijk werkster en rechterhand van Ilona Fulop, zullen zij voorbereidingen treffen voor het werk in de zomer.

Jeroen Ernst installeerde met zijn groep een keuken in het nieuwste huis in De Leidse Straat (opvang van dakloze gezinnen) en groef twee septic tanks in in de grond. De familie Menken zorgde, samen met de mensen uit Noordwijk, voor reparaties (douches, lampen vervangen, deuren geschilderd) en aanpassingen (handgrepen in badkamers en toiletten) in het Casa Diaconala (bejaardenhuis). Willy Menken (fysiotherapeut) trakteerde samen met de Noordwijkers enkele bewoners op een heerlijke massage. Er werd ook een middag uitgebreid gespeeld met de kinderen van het Picihuis (opvang van straatkinderen).

Bezoeken aan Cluj en Sibiu lieten zien dat er hard gewerkt wordt aan de infrastructuur van het land, dankzij Europese subsidies. Het aantal auto’s is zienderogen toegenomen en aan de rand van Targu Mures verrijzen grote warenhuizen en bouwmarkten. De keerzijde van de medaille is dat de Europese regelgeving ervoor zorgt dat zorgcentra voor gehandicapten en bejaarden worden gesloten en de bewoners het zelf maar moeten uitzoeken. In de ogen van de EU blijft Roemenië nog steeds achter bij de verwachtingen. Er is nog veel teveel corruptie en criminaliteit. Hoewel er sprake is van vooruitgang, stijgen de prijzen naar Europees niveau en met een gemiddeld inkomen van 250 euro per maand blijven de zwakkeren in de samenleving op dit moment het kind van de rekening.

Vooruitblik Open Monumentendagen

De Bakkerij is al bijna zes eeuwen een kerkelijk centrum voor hulpverlening aan mensen in nood, midden in de stad Leiden. Het gebouwencomplex van de voormalige Armenbakkerij aan de Oude Rijn is tegenwoordig de thuisplek van de Diaconie Protestantse gemeente Leiden en de Rooms Katholieke Diaconie Leiden, die in nauwe samenwerking met partnerorganisaties, ‘helpen waar geen helper is’. Naast de twee diaconieën hebben hier in de afgelopen decennia nog 15 andere hulpverlenende organisaties hun werkplek en uitvalsbasis gecreëerd.

Dit bruisende diaconaal centrum bestaat in zijn huidige vorm al weer 25 jaar en opent dit jaar tijdens de Open Monumentendagen haar deuren onder het motto ‘Op water en brood’.

In het kader van het jubileumjaar van De Bakkerij ontvangt iedere bezoeker een metalen bootpenning: een speelse verwijzing naar de vroegere broodpenning, die de armen van Leiden kregen na bijwoning van de kerkdienst, om brood te kunnen halen in de Armenbakkerij aan de Oude Rijn. Met deze bootpenning kunt u, na uw bezoek aan De Bakkerij, uw tocht per boot vervolgen naar een volgende diaconale bestemming op de route van de Open Monumentendagen.

Tijdens uw bezoek aan De Bakkerij kunt u naast een historische rondleiding en kennismaking met de huidige bestemming van het gebouw, via een bijzondere tentoonstelling van fotograaf Christaan Zielman onder de titel ‘BuitenGewoon’ kennis maken met indringende portretten van mensen die in onze maatschappij vergeten dreigen te worden. En tenslotte creëren kunstenaars van het atelier Kunst en Vliegwerk Leiden ter plekke kleurrijke schilderijen rond het thema ‘helpen’.

Zaterdag 10 en zondag 11 september 2011, meer informatie volgt.

Adviesraad WMO Leiden naar De Bakkerij

Per 1 juli neemt de Adviesraad WMO Leiden haar intrek in de oude predikantskamer in De Bakkerij, waar op dit moment het secretariaat en de diaconaal werkers hun werkplek hebben. Dit team schuift één ruimte door, waar nu het secretariaat van Nu voor Later, enkele flexplekken en de conciërge gehuisvest zijn. Die schuiven op hun beurt door naar de voormalige Ontmoetingsruimte van De Binnenvest die ingericht zal worden als kantoortuin met aanvullende werkplekken voor toekomstige projectmedewerkers, flexplekken voor de straatpastor, vrijwilligers en stagiairs en een plaats voor de conciërge. De kantoorruimtes achter de Ontmoetingsruimte doen in eerste instantie dienst als aanvullende spreekkamers. Deze hele operatie vergt tijd, geld en mankracht. Maar we hopen dat alles in de loop van de zomer gerealiseerd zal zijn.

De Adviesraad WMO Leiden is een belangrijk adviesorgaan voor het College van B&W gemeente Leiden. De raad is op 7 september 2007 officieel geïnstalleerd en adviseert B&W gevraagd en ongevraagd over alles wat samenhangt met de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Dat betreft adviezen over de manier waarop de gemeente in haar gehele beleid de mogelijkheden bevordert tot gelijkwaardige maatschappelijke deelname van kwetsbare burgers. De gemeente Leiden vindt vooral de maatschappelijke deelname van de volgende groepen van belang: personen met lichamelijke en/of verstandelijke functiebeperkingen, mensen met een chronische ziekte, mensen met psychische of sociaal-psychologische aandoeningen en mantelzorgers. De Adviesraad zal bij zijn advisering daarom steeds extra aandacht schenken aan bovengenoemde groepen burgers.

De 10 leden van de Adviesraad worden voorgedragen door organisaties die een bepaalde groep in de Wmo vertegenwoordigen en benoemd door het College van B&W.

Plannen voor Multicultikookclub

In het najaar gaat in De Bakkerij een Multicultikookclub van start. Het initiatief voor de kookclub komt van leden van het Vrouwennetwerk Leiden, waaronder vertegenwoordigers van Stichting (Arabische vrouwen) Narcis, beide diaconieën (PKN en RK) en de politiek. Het concept van de kookclub is eenvoudig: samen inkopen doen voor de maaltijd en zo elkaars ingrediënten, winkels, gewoontes en gebruiken leren kennen. Vervolgens samen koken en samen eten. De kosten van een 3-gangendiner zullen niet meer dan 10 euro bedragen.

De eerste keer koken de initiatiefnemers zelf en worden de spelregels uitgelegd. Ook wordt er dan afgesproken wie er de volgende keer zullen koken. Iedereen kan meedoen en zich vooraf aanmelden Na de zomervakantie volgt informatie over de eerste datum en waar u zich kunt aanmelden voor dir nieuwe initiatief: de Multicultikookclub.

Jong! – jongerenpagina Leids Kerkblad, juli 2011

Met M25 Leiden d’r effe tussenuit

Half mei organiseerde M25 Leiden een uitgaansdag voor cliënten van de maatschappelijke opvang en verslavingszorg in Leiden en omstreken. Het was een dagje zorgeloos genieten van een boottocht over de Kagerplassen, een maaltijd in pannenkoekenhuis Oudt Leyden en een bezoekje aan de bioscoop. Gewoon ‘d’r effe tussenuit’, geen zorgen aan je kop, samen zingen, fanatiek bingo spelen en je hersens pijnigen over quizvragen. Voor de jongeren van M25 een eerste persoonlijke ontmoeting met de gasten van de maatschappelijke opvang en verslavingszorg. Een verrassende kennismaking met ‘ontzettend aardige mensen waar je heerlijk mee kunt lachen’. Maar ook mensen die je onverwacht deelgenoot maken van hun zorgen en problemen, de omstandigheden waardoor ze naar de drank of pillen grepen of dakloos werden. De inzet en het enthousiasme van de jongens en meiden van M25 werd zichtbaar gewaardeerd.

Met de aanstelling per 1 juni van Thijs van der Horst als Regionaal Projectmedewerker M25 Leiden, vanuit Diaconaal Centrum De Bakkerij, kan het diaconaal project M25 Leiden verder uitgebouwd worden. Als voormalig Leids straatadvocaat en vanuit voorgaande functies beschikt hij over een ruime ervaring en veel contacten met maatschappij, politiek en onderwijs in de regio Leiden. Zo’n 120 jongeren deden al mee aan M25 Leiden, maar er is nog een enorm potentieel dat M25 ook met deze succesformule wil bereiken. Thijs gaat zich daarom inzetten voor het oprichten van meer M25 groepen in Leiden en de regio.