Perspectief voor psychisch kwetsbare mensen

‘U kunt hem beter op straat laten slapen, zodat er een veiligheidsrisico ontstaat, want dan wordt er iets aan gedaan’,  zo zei een medewerkster van een GGZ- instelling tegen me.
Het ging om Hans, een goede bekende van mij, die vanwege een psychose was opgenomen. Hij was 57 jaar en zat vast in een leven van jarenlange achteruitgang. In zijn ouderlijk huis, een kleine driekamerwoning, waar hij na de dood van zijn ouders nog steeds woonde, was het één onoverzichtelijke chaos; alles gestapeld tot aan het plafond en zwaar vervuild.
Hij hoorde stemmen van zijn bovenburen. Dat waren in zijn beeld criminelen die een aanslag op hem wilden plegen. Hij sliep opgerold op de grond in de keuken, want daar zouden ze hem niet zo snel ontdekken.

Na veel aandrang van mij werd hij uiteindelijk opgenomen in een GGZ-kliniek. Zonder zicht op verbetering wilde men hem enkele weken later al weer ontslaan. Hans wilde niet teruggaan, omdat hij daar nog steeds stemmen hoorde. De dak- en thuislozenopvang bood geen oplossing, hij had immers een adres. Doodsbang heeft hij toen toch nog een tijdje in zijn huis geslapen.
Na lang aandringen werd enige tijd later bij hem een autistische aandoening vastgesteld. Men zag eerst geen aanleiding voor een onderzoek, hij veroorzaakte immers geen overlast.

Zelfredzaam?

Er komen steeds meer mensen als Hans die psychisch kwetsbaar zijn en onvoldoende begeleiding in hun leefsituatie hebben. Velen verdwijnen tussen de kieren van de hulpverlening omdat hun problemen niet tijdig herkend worden. En als dat wel gebeurt, komen ze onderaan lange wachtlijsten.
Maar omdat zij onvoldoende in staat zijn om zelfstandig te kunnen wonen, komt hun leven al snel in een neerwaartse spiraal. Ze komen op straat terecht, verloederen in hun eigen huis, raken geïsoleerd, veroorzaken overlast of belanden in de criminaliteit.
Steeds meer mensen zien in dat zelfredzaamheid een mooi ideaal is, maar dat dat niet voor iedereen haalbaar is. Er zijn mensen die blijvende steun van anderen nodig hebben.
Voor hen ontwikkelde Exodus samen met Diaconaal Centrum De Bakkerij en het landelijk netwerk Kerken met Stip in Leiden het project My Home.

My Home 

Zes bewoners, die bij elkaar in de buurt wonen, en zes vrijwilligers vormen samen een coöperatie verbonden met een kerkelijke gemeenschap. Iedere bewoner heeft een eigen huis, een eigen sleutel, betaalt zelf de huur, voert een eigen huishouding en heeft een eigen inkomen.
Waar My Home zich op richt is dat iedere bewoner fijn woont en zich prettig voelt in zijn/haar eigen huis door verbinding met een bekende en vertrouwde ondersteuning. De vrijwilligers van My Home geven ondersteuning in de dagelijkse leefwereld naast de professionele begeleiding. Dat kunnen korte gesprekjes zijn over dagelijkse ervaringen. Maar ook steun bij dingen die moeilijk zijn, zoals aansluiting zoeken bij een sportclub. Of raad geven om iets op te lossen.
Er wordt ingezet op ‘samen-redzaamheid’, zodat bewoners die met elkaar de bewonersgroep vormen ook elkaar hulp en steun kunnen geven.
De vrijwilligers, ondersteund door een professionele coach, verdelen onderling taken en springen voor elkaar in. De coach beoordeelt ook wie er aan My Home kunnen deelnemen.
Uiteindelijk zullen alle My Home corporaties een landelijk netwerk vormen.

Vrijwilligers gevraagd

My Home betrekt de samenleving bij mensen die een blijvend steuntje in de rug nodig hebben als uitweg uit een problematische levenssituatie. Dat is werken aan hoop!
My Home start in Leiden met een pilot om deze nieuwe aanpak te ontwikkelen. Daarvoor zoeken we 6 vrijwilligers. De inzet wordt geschat op één dagdeel in de week, dat op flexibele tijden kan worden ingevuld in aansluiting op de eigen agenda.
We zoeken ook een kerkgemeenschap die als basis voor de continuïteit van die vrijwilligersinzet wil functioneren.

Voor nadere informatie:

ds. Jan Eerbeek, voorzitter van de projectgroep My Home, oud-hoofdpredikant van het ministerie van Veiligheid en Justitie en oprichter van Exodus: j.eerbeek[at]planet[dot]nl  ; 06-51362783
of met Ton Snepvangers, Coördinator van Diaconaal Centrum De Bakkerij: tonsnepvangers[at]debakkerijleiden[dot]nl ; 06-81484757