Geen begrip voor aanpak COA

Foto's Jacqueline Schoonwater

Dinsdagmiddag ontvingen we nog een blij berichtje van een gezin uit de Leidse Noodopvang dat zij te horen hadden gekregen dat zij in Leiden konden blijven. Maar diezelfde avond kregen ze van het COA te horen dat ze de volgende dag moesten vertrekken.

COA communiceert niet

We hebben in de afgelopen maanden al vaker moeten constateren dat communicatie niet het sterkste punt is van het Centrale Orgaan opvang Asielzoekers, maar dit optreden vormde wel het dieptepunt.
Er werd de gasten van de Noodopvang geen ruimte geboden om even fatsoenlijk afscheid te nemen van de honderden vrijwilligers die zich maandenlang dagelijks of wekelijks hebben ingezet om de vluchtelingen wegwijs te maken in Leiden, hen thuis gastvrij te onthalen rond een maaltijd, taallessen te geven, te helpen met praktische zaken als kleding, schoeisel, speelgoed, fietsen e.d. Vriendschappelijke banden worden zonder pardon afgesneden, kinderen kunnen niet eens hun klasgenootjes van de afgelopen maanden even gedag zeggen.

COA houdt nergens rekening mee

Op woensdag 25 mei arriveerden de eerste bussen bij de Noodopvang in Leiden om de eerste gasten over te brengen naar AZC’s elders in het land. Er was ruimte voor twee stuks bagage per persoon, meer niet. Voor het transport van alle spullen die mensen in de afgelopen maanden ontvangen hadden van mensen in Leiden, waaronder fietsen, kinderstoelen, kinderwagens e.d. was geen voorziening getroffen.
Het afscheid was voor heel wat mensen emotioneel. Geen wonder als je zo op het allerlaatste moment weer te horen krijgt dat je je boeltje bij elkaar moet rapen om opnieuw te vertrekken naar een onbekende bestemming.

Beste directeur: Vluchtelingen zijn ook mensen

Donderdag 26 mei hebben de fractievoorzitters van de Leidse gemeenteraad gezamenlijk in een brief aan de directeur van het COA laten weten dat zij voor deze manier van optreden geen begrip konden opbrengen. Een menswaardiger behandeling van vluchtelingen en de mensen die hen in de afgelopen maanden een thuis hebben willen bieden, is toch het minste wat we van een orgaan als het COA zouden mogen verwachten. 

COA gooit haar eigen ruiten in

Het COA ondermijnt met deze aanpak zelf het draagvlak waar zij zo afhankelijk van is voor het faciliteren van een humane opvang voor asielzoekers in ons land. Dat is niet alleen dom, maar baart ons ook ernstige zorgen. Redenen te over om in het vervolg als gemeente strikter toezicht te houden op de opvang en begeleiding van vluchtelingen in de Noodopvang in onze stad.